fredag 25 september 2009
NM i instegs-Bordeaux
Båda vinerna får ca 1 tim i ganska stort glas. Sedan provar vi:
Ch Fontenille har en lite lättare, mer transparent purpur-röd färg och en elegant doft med röda bär, lite fat och smaken är slank, elegant (burgundisk) med bra syra och ändå rätt bra frukt. Vi hittar även lite kirschiga toner av hallon och körsbär. Slutet är väl inte varken så långt eller komplext, men rätt bra ändå och den absolut bästa Fontenille vi någonsin provat (83-85p).
Ch Le Chene är mörkare, mer rustik och med lite mer tryck i frukten. Även en liten ekbeska (från halvgamla fat?) hittar vi. Gott och rustikt vin med ovanligt bra medvind i frukten från den goda årgången (83-84p).
Idag föredrar vi faktiskt Ch Fontenille, framförallt för den bättre och elegantare doften. Till en rejäl höstgryta en murrig kväll i november skulle jag välja Ch Le Chene.
Båda vinerna är goda exempel på instegs-Bordeaux för mycket rimliga pengar.
PS. Som jämförelse drack vi en enkel St Emilion från 2004 förra helgen, den var bra mycket tråkigare än kvällens viner. Årgången spelar rätt stor roll för instegs-Bordeaux. DS
lördag 19 september 2009
Årets vita - igen?
torsdag 17 september 2009
GRENACHE MANIA med Divine
Många ord har redan skrivits om hur bra Grenache blev sommaren 2007 i Ch9P med omnejd. Kvällens flighter innehöll en del sånt, men även lite annat. Andra årgångar, lite Mourvedre och andra delar av världen. Ofta häller Gunnar & Co blint, denna kväll var det två blinda flighter och tre öppna – där det handlade om vertikaler.
Till glasen – första flighten är upphälld (öppen):
NOON ECLIPSE vertikal
Noon Eclipse 2004 (RP 94)
Bra, fin doft med lite mer komplexitet (90-91)
Noon Eclipse 2005 (RP 95)
Wow! Härlig söt röd frukt (hallon), kirsch och söt mandelmassa. Även lite björnbär. Sedan kommer mint-choko i massor, väldigt gott! Här finns den bästa balansen av Noon-vinerna. Denna hade jag gärna köpt om det gick. Min klara favorit i flighten (94)
Noon Eclipse 2006 (RP 97)
Röd, söt doft och smak. Hallon, sandelträ, mandelmassa, orientaliska kryddor. Lite eldig, men lång. Mycket god. (91)
Noon Eclipse 2007
Häftig, len och alkoholhet både i doft och smak. Efter en stund i glaset tonar alkoholen ned och frukten och mintchokon tittar fram. Dock inte helt balanserad upplever jag. (89 idag)
Dessa viner görs normalt på 65% Grenache och 35% Syrah, och kallas ibland för en ”benchmark Grenache”. Vinerna är klart likartade med en förförisk söt röd frukt, kirsch, mandelmassa och orientaliska kryddor. Alla är lena och har frukten i förgrunden, medan tanniner och syra spelar andra (eller tredje) fiol. Lättgillade och hedonistiska.
Flight 2 (USA, Australien, lite mer utveckling och halvblint)
Gott och klart mer utvecklat än vinerna från Noon. Läcker och svårspottad. Ingen direkt gissning vilket vin det är.
Facit:
2006 Torbreck, Les Amis. Gamla stockar och ovanligt nog nya barriquer. De märks knappt, men när man vet om den nya eken så finns den där, fast jag upplevde det först som ”utveckling” (RP 94, V 90-91)
Gott, otroligt svårspottat (som mycket denna kväll!), häftig med lite karaktär. Mer syra (lingon?) än de andra vinerna så här långt. Kanske är det amerikanen?
Facit:
2003 Ojai Purisma Mountain Grenache (RP 91, V 91-92)
Här är en annorlunda doft, inte defekt men ganska liten, skogig, svampig doft. Mörkare och mer örter. Utvecklad smak med likör, örter (tänk Undenberg) och salmiak. Rätt gott och intressant, men inte alls samma charm som övriga viner. Ingen direkt gissning vilket vin det är.
Facit:
2004 Kaesler Fave Grenache (RP - , V 88)
Här händer det grejer igen! Stor, god söt och lite mer utvecklad doft och smak som hänger bra ihop. Mint och mintchoko gör att gissningen går mot en äldre Aussie. Godast i denna flight.
Facit:
2003 Kalleske Old Vine Grenache (RP 96-99, V 92)
En kul och betydligt mer varierad flight än vinerna från Noon. Trots att snittåldern i denna flight bara är lite äldre än Noon, så upplevs vinerna som klart äldre och mer utvecklade.
Nu kommer en helblind extraflight från generösa R&B.
Gott, här hittar jag lite mer komplexitet och ”bett” än i de rena Grenache-vinerna. Söt fin frukt, mandelmassa, hallon och björnbär. Mycket gott faktiskt... nya världen eller från södra Frankrike? Efter lite diskussion hamnar vi i Ch9P. Vinet upplevs ganska ungt, men inte purungt, kanske en 2005a?
Facit:
2007 Clos de Papes
I andra glaset får vi en riktigt tät färg, och en härligt lagom komplex doft, otroligt gott! Lite mörkare frukt, kaffe, kryddor och eukalyptus och jag börjar luta ut en super-Aussie-Shiraz...
Facit:
2005 Torbreck Les Amis!
Ojdå, att detta är samma vin men annan årgång än i förra flighten var det nog ingen som gissade. Vinner omröstningen om flightens bästa vin, fast jag ska få en annan favorit...
Glas tre är annorlunda, här finns mer av en slags svartvinbärskola, lite körsbär, fint integrerat trä, komplexitet och lite kryddor. Kan det vara en Priorat, kanske från 2001?
Facit:
2004 Brunello från Diego Molinari
Jahaja, där gick man bort sig rejält. Enda ursäkten är väl att det är en modern och mycket snygg Brunello utan vare sig surkörsbär, sträva tanniner eller övermått av trä.
Fjärde glaset i denna flight är först lite sluten, men öppnar snabbt upp med en kalasfin söt purpurfrukt, likörton, sammetstanniner. Lite animalisk. Fast det finns något mer, lite stramare både syra och tanniner som ger en struktur och längd jag verkligen gillar. Kan detta vara den där super-Prioraten? Nja, R avslöjar att det finns Grenache i blenden, men att en annan druva dominerar. Kan det vara en Ch9p med mycket Mourvedre?
Facit:
2005 Beaucastel, Hommage a Perrin (normalt ca 60% Mourvedre)
Ojdå, det var inte kattskit. Första (och kanske sista) gången jag får prova detta omtalade vin. Fantastiskt gott, det bästa vinet i denna flight i min mun, kanske även hela kvällens bästa vin, 98 poäng.
Sedan kommer vi till ännu en vertikal, denna gång Clos St Jeans omtalade Deus Ex Machina
2004 Deus Ex Machina (RP 95)
Utvecklad, komplex doft med svamp och choklad. Lite likör och starkvinston. Varken så lång eller så bra som ryktet och Parker-poängen antyder i min mun. Dags att dricka upp? Gunnar tycker den är en lite tris fas, men att den håller 20 år till (89-90).
2005 Deus Ex Machina (RP 100)
Verkligt bra, svårt att helt se förbi RP 100. Balans, frukt, tyngd, längd, komplexitet. Allt finns där. Bästa vinet i flighten för mig (96).
2006 Deus Ex Machina (RP 99)
RP99 förpliktigar det också, och vinet levererar. Detta är också otroligt gott, men lite mer kirsch och ”bett” än 2005an. Hamnar ändå lite i skuggan av 2005 och 2007. (92).
2007 Deus Ex Machina (RP 98-100)
Wow! Härlig doft, lätt och vilken frukt. Ännu en gång innehåller anteckningarna kraftord som inte lämpar sig för vidare spridning. Oerhört gott och hedonistiskt. Helt omöjligt att spotta (95+). Kommer nog att bli lika bra, eller ännu bättre än 2005 men det finns ju inte fler än 100 RP!
Deus Ex Machina innehåller en hel del Mourvedre (30-40%) till Grenachen, och de integrerar så fint. En grym flight helt enkelt.
Slutligen då, SQN. Nu dricker jag bara och för inga riktiga noteringar. Alla SQN är j-igt goda, ren och skär hedonism. De har dessutom en egen stil som är otroligt svår att sätta ord på, så det blev bara siffror...
2001 Ventriloquist (RP 92, V 94)
2002 More Than Just a Number (RP 96, V 95)
2003 Li´l E 2003 (RP 96, V 98+)
2004 Into The Dark (RP 96, V 96)
Deus Ex Machina-flighten var i det närmaste omöjlig att överträffa, och ändå så gör SQN det (iallafall för mig, även om advokaten tycker tvärtom). 2003 SQN Li´l E är kanske det bästa vin jag druckit, och tillsammans med 2005 Hommage a Perrin kvällens viner med knapp marginal. Sedan anländer läckra, rosa ankbröst och tystnaden lägger sig när alla njuter av mat och vin. Dessutom plockar då Gunnar fram Domaine Cristias 2007 VV och Renaissance. Nu är superlativerna slut, men dessa båda viner visar hur bra 2007 är i Ch9P och det är pur hedonism (igen) att dricka dem redan idag (ca 95-96).
Ska jag då försöka sälja mina Bordeauxer och bara handla Ch9P och Grenache framöver? Nej, så långt ska jag nog inte gå. Men utöver att det var fenomenalt goda viner så kommer det nog även att sätta en del spår i inköpsprioriteringarna framöver.
Stort tack till Gunnar & Kerstin på Divine för en fantastisk kväll!
PS. Ifall någon skulle undra så betalade jag själv för att delta i provningen.
PPS. Glömde kameran, därför inga bilder. SQN flaskorna är rätt balla i sin egenhet. DS
söndag 6 september 2009
The Judgement of Lidingö – Bordeaux vs Kalifornien
Facit:
Ayala NV, gissningsvis tidigt 70-tal.
Sedan häller Niklas ett rikt, popcorn-doftande vitvin ur magnumbutelj. Första intrycket är Napa-chardonnay, men jag antar att Niklas är lurigare än så. Det finns även en hel del komplex frukt med persika och gula plommon, och syran, friskheten, blommigheten i slutet är bra och god. Några gissar på norra italien, och jag har vid något tillfälle druckit mycket god Chardonnay från Langhe så det blir min gissning.
Facit:
Simcic Chardonnay Reserve 2000, Slovenien.
Kul med vin från Slovenien och (för mig) förvånande bra.
Sedan häller vi flight A.
A1
God, söt röd frukt. Mycket bra balans och viss komplexitet. Jättegott!
Facit:
Beringer Private Reserve 2004 (3e vin i ranking av flighten)
A2
Nästan lite kirschig söt röd frukt med mandelmassa, sedan kommer ganska rejäla syror och en liten beska. Även detta är mycket gott, men balansen är inte lika bra som A1.
Facit
Mayacamas CS 2002 (6a i flighten)
A3
En medelstor ganska elegant och klart stramare doft avslöjar ganska snabbt att detta är Bordeaux. Mina anteckningar är extremt kortfattade (som många gånger denna kväll) – mycket mycket gott!
Facit:
Ch Pontet-Canet 2001 (2a vin i ranking inom flighten)
Ser man på, detta smakade jag även i tisdags hos Tryffelsvinen, detta glas smakade mer och bättre.
A4
God Bordeaux-doft, mycket bra, Merlot? Jag har ändå en svag preferens för A3.
Facit:
Ch Palmer 2002 (4e vin i ranking inom flighten)
Ojdå, ett vin från Medoc. Då borde det ju vara Cab-dominerat? När jag sedan slår upp Palmer så visar det att slottet odlar ca 47% Merlot.
A5
Här är vi tillbaka i soliga Kalifornien! Stor, god, lite söt-frukt doft med fina svarta vinbär. Känns ganska ungt men ändå mycket bra balans, väldigt svårt att spotta. Näst bästa vinet i flighten enligt mig. Utvecklas mycket i glaset.
Facit:
Forman Cabernet 2005 (5e vin i ranking inom flighten)
A6
En mer svårfångad doft och jag hamnar i Bordeaux. Ändå mycket god doft! Utvecklas fint i glaset till en utmärkt balans. Sedan hittar jag lite plommon och gissar ”Pomerol?” Min favorit i denna flight.
Facit:
Ch Le Bon Pasteur 2000
Smakar klart yngre än sina nio år, vinner den unga flighten.
Mellan flighterna vidtar en himla massa prat om vin, ett extravin från Michel (en mycket god Cali Bordeaux-blend Frogs Leap 1999), ett extravin från Niklas (en intressant tysk sekt gjord på Sylvaner). Henrik och Niklas ordnar mat. Viner dekanteras. Så småningom häller vi Flight B med de mognare vinerna. Koncentration är fortfarande hög, stämningen ännu högre inför:
B1
Mogen Cali! Komplex med röda vinbär, bra syra och mycket bra längd.
Facit:
Dunn CS 1984 (6e vin i ranking inom flighten)
B2
Nu är jag på hemmaplan! En medelstor ganska stram doft med kaffe, ceder och svarta vinbär. En mycket lång smak med utmärkt balans! Utan större tvekan mitt val i denna flight. Jag tror jag vet vilket vin det är och gissar därför inte.
Facit:
Ch Leoville-Barton 1990 (2a vin i ranking inom flighten)
B3
Först lite knuten, sedan kommer en doft med fin vinbärsfrukt och lite rök. Aningen mint i smaken för tanken Aussie. Sedan jordgubbar, det händer mycket i detta glas. Cali.
Facit:
Silverado CS 1987 (4e vin i ranking inom flighten)
B4
God, ren Cassis-frukt, fin balans. Körsbär, tomat. Helt enkelt j-igt gott. Omöjligt att spotta.
Facit:
Spottswoode 1994 (3e vin i ranking inom flighten)
B5
Först en lite knuten och svårfångad doft, men smaken är mycket bra med sällsynt fin balans och komplexitet. Utmärkt längd. Eneträ säger någon och det instämmer jag i. Bordeaux.
Facit:
Ch Talbot 1986 (Vinner denna flight klart)
B6
God, medelstor doft, rätt bra frukt och komplexitet, Bordeaux. I ett annat sammanhang hade detta vin varit en vinnare, men det är milt sagt tuff konkurrens ikväll.
Facit:
Ch Lynch-Bages 1995 (5e vin i ranking inom flighten)
Till denna flight serverar Henrik (med assistans från Niklas) en ljuvligt god lammfile med gratäng och lysande saffrans-sabayonne.
Sedan fortsätter vinpratat och vi hamnar i Bourgogne, Niklas hämtar då snabbt två flaskor som vi dricker till de goda ostarna som M. tagit med. Även här är nivån hög då det visar sig vara två viner från Corton-kullen! Mycket goda och Erik säger sig ha hittat hem.
Att sammanfatta denna kväll är svårt, men här är iallafall ett försök:
* Samtliga viner var lysande goda, klart 92-93 poäng och uppåt. Det var ingen lätt match att försöka ranka dem!
* Ch Talbot 1986 var det siffermässigt starkaste vinet
* Ch Leoville-Barton 1990 var min favorit
* Det var inte så svårt att hitta vilka som var Cali resp Bordeaux, däremot mycket svårt att avgöra vad som var godast
Stort tack till alla som bidrog på olika sätt, extra stort tack till Niklas för lokal och alla utomordentliga viner, Henrik för excellent matlagande och Michel för din kunskap och för de fina mogna Cali-vinerna.
Hoppas vi ses igen inom en snar framtid med andra spännande viner framför oss!
Fler och utförligare intryck och bilder hittar ni här:
http://frankofilen.blogspot.com/2009/09/judgment-of-lidingo-2009.html
PS. Vi hade faktiskt två korkskadade viner: 2004 Cos och 2000 Pahlmeyer. Då kunde Niklas resp. Michel rycka ut med ersättningsflaskor av klass. DS
onsdag 2 september 2009
Blå tänder från Bordeaux
Först ett par korta ord om intrycken av årgångarna:
2008 – kan nog bli rätt bra. Jag brukar ha mycket svårt med så unga viner från Bordeaux men här fanns flera viner med frukt, mineral, charm och balans. Priserna verkar bli ”inte orimliga iallafall”.
2007 – en lättare årgång, bitvis tunn och bitvis ganska drickbar redan. En s.k restaurant-årgång. Priserna är dock avskräckande höga. Vi provade en Sauternes (Guiraud) som var alldeles utmärkt.
2006 – bitvis bra, men lite ojämn. Betydligt tuffare tanniner än 2007.
2005 – inga viner var med.
2004 – trevlig, klassisk årgång med flera fina viner som nu börjar bli drickbara. Elegans och balans hos de bästa vinerna, lite tråkig hos andra.
2003 – bara ett vin (Ch d’Armailhac) men det var utmärkt, lite exotiskt.
2002 – ett par viner, några bra, några mindre bra, generellt får man nog säga att det är en ganska svår årgång.
2001 – ett par viner, ganska tillgänglig idag. Lite varierande men bättre än 2002 och mer klassisk än 2003.
Här följer mina mycket kortfattade noteringar och (ibland) poängsättning (0-20) av vinerna:
2003 d'Armailhac
Bra, trevlig lättförståelig Pauillac med svartvinbärsfrukt, tobak och lite exotisk känsla. 16p
2001 Clerc Milon
Mognare än d'Armailhac, med lite mer intressant komplexitet. 17p
2002 Beychevelle
OK, särskilt för att vara 2002. 16-p
2004 Branaire-Ducru
Mycket bra, kvällens bästa balans? 18p
2007 Canon La Gaffelière
Bra, men slottet kan mer i bättre årgångar, dyr. 16-17p
2007 Clos de l'Oratoire
Helt OK. 16p
2007 Aiguilhe
Nja...
2007 Guiraud, Sauternes
Mycket bra! Jättefin frukt, syra och längd. Kommer att bli alldeles utmärkt. Tyvärr ganska dyrt...
2007 Cantemerle
Knappt godkänt.
2008 Carmes Haut Brion, Pessac-Leognan
Gott med fin frukt och potential.
2007 Carmes Haut Brion, Pessac-Leognan
Bra för att vara 2007 men väl dyr.
2002 Chasse Spleen
Bra för att vara 2002.
2008 Camensac
Gott, bra potential och bra pris. 16p
2001 Camensac
Gott och relativt moget, bra prisläge för en mogen Bordeaux. 16p
2006 Clos Fourtet
En av de godaste 2006orna med fin, söt Merlotfrukt och bra balans. 17-18p
2006 Poujeaux
Fyrkantigare än Clos Fourtet (tufft att stå på samma bord). 15-16 p.
2008 Domaine de Chevalier
Bra potential 17+p
2002 Domaine de Chevalier
Gott och utvecklat, godaste 2002an idag. 17+p
2008 Domaine de Chevalier Blanc
Detta vita vin är alltid mycket gott med en ovanlig kombination av Sauvignon-frukt, syra, balans och längd. Kommer att bli mycket gott, men prislappen är därefter.
2008 Destieux
En annan tillgänglig 2008 med fin frukt och lite kryddighet, bra! 16+p
2004 Destieux
En gammal favorit som är vid god vigör. 16-17p.
1999 La Clémence, Pomerol
Kvällens äldsta vin och mest utvecklade vin. Gott.
2008 och 2007 Gazin
Båda var bra, men 2008an lite bättre och lite lägre pris!
2006 Giscours
Mycket bra, 17p
2006 Grand Puy Lacoste
Bra Pauillac-frukt, rostade fat och fin struktur, kommer att bli bra. 17+p
2007 Haut Bailly
Fin doft, lättare smak. OK, men för hög prislapp.
2004 Lagrange
Bra, frukt, ceder, rostade fat. 17p
2004 Fiefs de Lagrange
Rätt bra med frukt och St Julien-karaktär, inte lika bra balans som förstavinet. 15-16 p
2004 Leoville Poyferre
Ännu en gammal favorit, mycket bra frukt (svarta vinbär), ceder, längd och St Julien. 17-18p
2008 Pontet Canet
Förvånande nog fullt drickbar! Inte alls något tanninmonster.
2001 Pontet Canet
Mycket bra, men ännu inte helt utvecklad (Clerc-M är mer utvecklad idag tyckte vi). 17-18 p
2007 Smith Haut Lafitte Rouge
OK, men inte den frukt vi förväntat oss från SHL.
Som vanligt en mycket trevlig tillställning om man tål tanniner och blåa tänder!
Stort tack till Tryffelsvinen för denna möjlighet att prova dessa viner i Sverige.
Fler som var på plats:
http://miseenbouteille.blogspot.com/2009/09/bordeaux-2008-med-svinen.html
PS. Så här tyckte vi förra året:
http://vintresserad.blogspot.com/2008/09/bordeaux-provning-p-nordiska.html