fredag 5 juni 2009

Ung Merlot från trakten av Bordå!

I parallella glas finnes:

SB 95208 Château Les Merles Réserve Lajonie 2007, Bergerac för 89 kr
och
BS 75552 Château de la Dauphine 2006, Fronsac för 194 kr.

Borde vara en lätt match, eller?

Druvblandningen är likartad med lite dominerande Merlot och kompletterande Cabernet i båda vinerna. Färgen är lite ljusare och mer transparent hos kollegan från Bergerac. Doften i Bergerac-vinet är öppnare och större. Där finns söt röd frukt (körsbär, hallon) och lite gräddkola (från faten). Smaken är bra, ganska slank med bra drickbarhet redan idag, och en bra syra, samt en rätt bra balans frukt, fat och syra. Tanninerna är snälla och i bakgrunden. En ”lätt-Bordeaux” som passar fint både till mat och att dricka för sig själv.

La Dauphine är ett större vin med mörkare frukt, mer struktur och mer påtagliga tanniner. Gott till mat redan idag, men de flesta skulle nog tycka det är lite tufft utan mat. Mår säkert fint av ett par år på rygg i mörker och svalka. Till priset är Bergerac-vinet svårslaget, rekommenderas!

Tack till
http://korkdragaren.blogspot.com/2009/06/chateau-les-merles-reserve-lajonie-2007.html
för tips om Château Les Merles Réserve.

Goda vinare har också smakat La Dauphine:
http://godavinare.blogspot.com/2009/05/2006-chateau-de-la-dauphine.html

PS. Häromdagen provades även SB 95104 Southern Ocean Cabernet Merlot 2008 89 kr, SB 95201 Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2006 139 kr samt 2003 Ch Camensac, Haut-Medoc 289 kr. Inte oväntat var Camensac ganska mycket bättre med stor härlig doft av svarta vinbär, rostat kaffe och tobak. Quinta de Chocapalha (som görs av Sandra Tavares da Silva) utvecklades bra med luft och hade fin pinjeton. Southern Ocean var OK, men flera tyckte den var lite mesig och konstgjord. Idag skulle jag hellre köpa Château Les Merles Réserve.

Någon annan som provat någon av dessa?

Dag2
Ch Les Merles, vinet smakar fortfarande fint, idag med en nästan kirschig sötfruktig smak som påminner lite om god Grenache. En aning insmickrande är det, och syran är väl inte så hög, men ändå mycket bättre än de flesta sötsliskiga, strömlinjeformade nya-världen-viner i samma prisklass.

Dauphine 06 utvecklas hela kvällen och smakar som bäst efter ca 3-4 timmar i glaset. Det är lovande. Samtidigt skall man inte förvänta sig underverk.

4 kommentarer:

Mr J sa...

Svarade Dauphine upp mot förväntningarna? Jag har stoppat undan ett par flaskor för att se hur det utvecklas.

Vintresserad sa...

1a intrycket av Dauphine06 var OK, men inte mer. Däremot den sista slurken efter dryga två timmar i stort glas var klart lovande, då var frukten tydligare (rätt typisk Fronsac-hallon) och balansen bättre.

Mr J sa...

Skönt att höra, för jag tyckte nog att det saknades typicitet.

Ch. Siaurac tyckte jag också var en positiv bekantskap till rimlig penning som kan vara av intresse att prova.

Korkdragaren sa...

Hej och tack för tacket. Visst är Les Merles bra! Jag har också provat Southern Ocean och tyckte om den, inte alltför mycket nya världen, men visst föredrar jag Les Merles.

Southern Ocean görs av Gardo Morris där Gardo egentligen är Gårdö vilket är efternamnet på den svenska delen av familjen, Ben Morris är den andra.