söndag 14 juni 2009

Barbaresco på Pont Nouveau

Vi firar bröllopsdag och har ordnat barnvakt. Regnet häller ned så det blir taxi även in till staden. Vi anländer till restaurangen lite tidigare än planerat och blir vänligt väkomnade. Inleder med ett glas champagne, tyvärr är Bernard Hatté slut. Ersättaren 2002 A. Jacquart Blanc de Blancs smakar utmärkt med fin mousse och drickbarhet redan nu. Efter lite prat med den vänliga servitrisen bestämmer vi oss för klassisk mat: Toast Skagen och Kalventrecote med risotto. Vi smuttar vidare på champagnen, pratar om sånt som hör dagen till och läser den digra vinlistan med många spännande (och bitvis okända) producenter. Efter lite beslutsångest och mer prat bestämmer vi oss för 2000 Barbaresco Pajé från producenten Roagna. Förrätten smakar alldeles utmärkt med fina räkor, krämig röra samt god och tillräcklig mängd löjrom. Champagnen smakar fint till, syran möter matens krämighet och sälta väl.

Sedan kommer karaffen in och redan färgen visar på ett utvecklat, mognande vin. Den är ganska transparent, tegelfärg i kanten och orange-röd som en bra Nebbiolo skall vara. Doften är redan från start förnämlig! En härligt utvecklad doft med lite rosor, läder och suverän komplexitet. Smaken är också mycket bra och vi upplever att mognaden är ganska perfekt där doften och den komplexa smaken är i förgrunden, medan frukt, syra och tanninerna är i bakgrunden. Till den utmärkta maten är vinet dessutom ännu bättre! Vi avslutar med varsin bit god ost, sen kaffe och pralin. Sedan beger vi oss hemåt regnet mätta och synnerligen belåtna, både med kvällen och varandra! Tack min A., jag ser fram emot många kommande bröllopsdagsmiddagar med dig!

PS. Vi kan verkligen rekommendera restaurang Pont Nouveau, de gjorde ett utmärkt jobb med mat, vin och servis. Dock bara halvfullt en lördagskväll, så gå dit!

F&V har smakat, se:
http://vinare.blogspot.com/2008/09/2000-roagna-barbaresco-paj.html

Inga kommentarer: