onsdag 20 maj 2009

The Zinatics strikes back!

I slutet av 90-talet drack vi en del Zin efter en mycket trevlig resa i San Fransisco med omnejd, bla en halvgammal (9-10 år om jag minns rätt) Storybook Mountain som var trevlig med fin komplexitet. Oftast var det dock enklare Zin-viner och gärna från Ravenswood. På senare år har det inte blivit Zin så ofta på bordet, även om A. emellanåt säger att nu är det dags. Denna provning av både yngre och lite mognare Zin var därför jättekul och lärorik då jag främst druckit enklare Zin tidigare. Producenterna var Ridge och Seghesio, platsen AuZones källare.

Flight A med sex unga viner

Vin 1:
Mörkrödblå, ganska tät färg. Ung, fruktig doft. Fin blåbärs- och björnbärsfrukt, med en rätt bra balans. Gott och bra. Seghesio?
Facit: 2004 Seghesio Cortina.

Vin 2:
En gnutta mörkare och sötare, defintivt ett ”amerikanskt” vin med lite mer kraft än Vin 1. Fortfarande gott. Samma producent?
Facit: 2005 Seghesio Rockpile

Vin 3:
Upplever jag som det äldsta vinet i denna flight, rödare färg, lite mer transparens i kanten. Aning ihåligt i mitten? Inte lika mycket kraft&frukt som Vin 2, men kan detta vara en Ridge?...
Facit: 2005 Ridge Geyserville. En liten besvikelse, jag har någon flaska av detta hemma (men aldrig provat tidigare) och hade rätt höga förväntningar.

Vin 4:
En bättre doft igen! Större och längre än vin 3. Lite gräddkola i doften. Bra balans och komplexitet. Det står ett ”R” i anteckningarna… men lite oklart hur jag drog den slutsatsen :-)
Facit: 2006 Ridge Lytton Springs

Vin 5:
Till en början ganska likt Vin 2, men utvecklas hela tiden i glaset och blir till sist ”klart bäst” med frukt, kraft, balans och viss komplexitet. Mycket gott och lovar gott för framtiden.
Facit: 2006 Ridge Geyserville

Vin 6:
Här har färgen fler blåa och purpurdrag, och doften är lite enklare med mindre komplexitet. Frukten är dock finfin! Borde vara (och är) 2007 Seghesio Sonoma. Står sig mycket bra i konkurrensen tycker jag (med tanke på att priset är mer än 100 kr lägre än de andra vinerna).

En reflektion är att frukten i dessa viner är väldigt tilltalande, och att de utvecklas mycket bra under den dryga halvtimmen vi provar. Jag upplever heller inte att de skulle vara särskilt syltiga, däremot lite eldiga.

Flight B med sex viner med några år på nacken…

Vin 7:
Relativt ung färg med tät kärna. Initialt ganska sluten doft. Smaken är ganska häftig fruktattack, men inte så lång. Bra vin. Ingen aning om detta är en Ridge eller Seghesio?
Facit: 2002 Seghesio Home Ranch

Vin 8:
Upplever jag som lite äldre än vin7 med viss mognad i färg, doft och smak. Liten ”besk-örtighet”, fast god. Aning starkvinston. God, utvecklad mogen doft med lite russin och fikon. Mycket gott!
Facit: 2002 Seghesio Sonoma

Vin 9:
Tät röd färg med ännu tätare kärna, lite sediment. Bra doft med viss mognad och komplexitet. God, mogen smak med bra längd och liten bitterhet mot slutet. Gott!
Facit: 2002 Ridge Geyserville

Vin 10:
Tät färg, ganska knuten doft till att börja med, utvecklas efter ett tag och blir rätt komplex med frukter, en aning gräddkola men även lite örter. Smaken är mycket bra, lång och komplex. Framförallt efter ett tag kvällens godaste vin!
Facit: 2002 Seghesio Old Vine. Detta skulle jag gärna haft i källaren…

Vin 11:
Ganska tät färg, mogen doft, viss likhet med vin9. Mycket gott!
Facit: 2001 Ridge Lytton Springs

Vin 12:
Transparent röd färg med tegel, klart äldst, rätt så tydlig starkvinston. Rätt fin och komplex doft med tydlig mognad (gammalt läder, torkad frukt). God smak men upplevs vara i utförsbacken. Har lite svårt att stå upp mot de andra vinerna i flighten trots viss elegans.
Facit: 1994 Ridge Lytton Springs

Sammanfattning
En verkligt kul provning där jag lärde mig mycket om både Ridge och Seghesio. Extra kul att träffa alla ”vinarskallarna”:-)
Stort tack till Franko och Winepunker som ordnade; samt förstås till Dansken som bidrog med de flesta vinerna!
För fler och utförligare kommentarer se:

http://frankofilen.blogspot.com/2009/05/zinfandel-ridge-vs-seghesio.html

http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/5/19_Bloggfolket_provar_Zinfandel.html

Inga kommentarer: