Inspirerad av Mise en Bouteilles fantastiska Portugal-kväll för ett par veckor sedan har diverse viner från Portugal inhandlats via BS och beställningar från andra butiker. I helgen hämtade jag därför en låda med varierat innehåll. De flesta är egentligen lite väl unga, men här är i alla fall en kortfattad redogörelse för helgens viner:
I brist på Alvarinho från Portugal provade vi Orballo Albariño 2007 (SB 2696) 89 kr ifrån Rias Baixas i Galicien, strax norr om Portugal som sägs var en god proxy. Det var den! Färgen är ljusgul med gröna reflexer, doften är ung, frisk, fräsch med lite citrus och mineral. Smaken är torr, medelfyllig med fin frukt och mineral. Mycket läskande och gott, särskilt med tanke på att det bara kostar 89 kr. Lite trist etikett kanske. Hursomhelst en klockren kandidat till husets vita under 100 kr.
Vi har även druckit Redoma Tinto 2003 (BS 89414) 239 kr, från Douro och firma Niepoort, över två kvällar. Flaskan är lite smutsig, men korken är i utmärkt skick. Färgen är mycket tät mörkt röd-blå-purpur (precis som de unga Douro-vinerna hos Niklas). Doften är medelstor och med samma täta frukt backad av mandelmassa och lite mörk choklad (sannolikt bidrar faten). Smaken är öppnare och mer tillgänglig än de 05-or vi provade hos Niklas. Det är ändå en rejäl frukttryckare med mandelmassa, mandel, och nötter återkommer med tydlig kraft. Inte så jättekomplext, men mycket gott ändå och inte på något vis slätstruket. Idag har frukten överhand, men det finns både syra och fina tanniner så vinet klarar säkert en hel del lagring. Väldigt gott tycker alla som smakar. Dag 2 är vinet ganska likt dag 1, den goda mandelmassan i doften är lite mer tillbakadragen. Vinet bildar en ganska rejäl fällning i flaska, karaff och glas.
Ett annat modernt vin som vi funderat på en tid och som nyligen fått nedsatt pris är Grosset Gaia 2004 (SB 98833) som numer också kostar 239 kr. Grosset är väl mest kända för sina Rieslingar (Polish Hill och Watervale). Vi provar altså 2004 Gaia som är gjort på en druvblandning av cabernet sauvignon (70%), cabernet franc (25%) och merlot (5%), och kommer från Grossets odlingar på relativt hög höjd i Clare Valley. Producenten anser att vinet är drickbart efter tre år, bättre vid fem år och kan lagras betydligt längre än så. Vi öppnar skruvkorken och ned i karaffen en dryg timme. Färgen är mörkröd och doften är relativt stor, tydligt rödfruktig och med mynta, både röda och svarta vinbär, lite vingummi och lite mintchoklad. Smaken är medelfyllig och nu hittar vi faktiskt lite jordgubbar också. Det är helt klart ett lättare och elegantare vin än kamraten från Douro, men båda vinerna har tydlig karaktär, identitet och absolut tillräcklig komplexitet för att göra dem intressanta och drickvärda. Vi ser fram emot att dricka båda dessa viner igen! Det gemensamma priset 239 kr känns väl motiverat.
Vi avslutar helgen med ett mognare vin från gamla världen, nämligen nästa flaska av bröderna Remoriquets 2003 Hautes Cotes de Nuits. Det är en relativt kraftig Pinot från hemtrakten, med ganska mörk röd färg med vissa bruna reflexer, en lite dov, ganska elegant doft och en medelfyllig smak med viss mörk frukt, lite choklad och orientaliska kryddor och viss komplexitet. Gott, men vi föredrar helgens båda andra rödviner. Så här tyckte vi för ett drygt år sedan:
http://vintresserad.blogspot.com/2008/01/hautes-ctes-de-nuits-2003-remoriquet.html
Sammanfattningsvis en trevlig vinhelg!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Kul att du också fastnat lite för portugiserna. Själv har jag fått fatt på en Alvarinho Muros Antigos 2007 som ska avnjutas till en trevlig soppa.
Det verkar ha varit en trevlig vinhelg :)
Fredrik, just Alvarinho Muros Antigos 2007 är på ingång, så det skall bli roligt att prova. Botaniserade lite även på Passagen och hittade där följande prisnedsatta unga röda bordsviner från Douro:
SB 97881 Quinta do Vale Dona Maria2005 (samma producent com CV) för 239 kr och
SB 97597 Chryseia 2005 för 349 kr från samarbetet mellan familjerna Symington (portvin) och Prats (Bordeaux) vilket borde kunna hamna ganska mitt i min smakprofil om en 10 år eller så :-)
Hej Vintresserad,
Qta do Vale Dona Maria är ett kraftpaket med god lagringsförmåga. Chryseia mer av en crowdpleaser med rejäl fatighet och tydligare kalljäst frukt. Även om det bär emot säga det så är just Chryseia i mitt tycke rejält överprissatt, även efter sänkningen. Tycker även det har tufft med lagring då frukten tröttnar rätt så fort.
Föresten, Anselmo Mendes som gör Muros Antigos har precis släppt en supercuvée på Alvarino. Görs endast stora år och 2007 anses vara ett sådant. 9 månader på barrique låter svettigt men nyfiken är jag. Extremt liten produktion dock. Ligger på EUR 30 i Lissabon...
Hej Niklas, tack för dina erfarenheter. Låter som jag borde prova Chryseian inom kort (vet ej om SB tar returer på nedsatta varor). Kanske borde ha anat ngt när den inte var med bland de fyra unga Douro-vinerna i flight3 den berömda lördagen...
30 EUR + frakt låter kanske lite häftigt för Anselmo Mendes supercuvée på Alvarino, men visst blir man lite nyfiken!
Skicka en kommentar