söndag 29 mars 2009

Fjällviner 2009

Årets fjällresa har gått av stapeln. Det var fint med snö, i alla fall en del sol och G. som nu hunnit fylla 6 år och tappa sin första tand, blev skidkompis med vintresserad. Vin liksom mat smakar ofta extra bra efter en dag i backen eller spåret, och det tas inte några anteckningar precis, men här är några intryck ur minnet.

2001 Domaine de Courteillac, Bordeaux Supérieur (2005 finns i BS 80030)
Härlig mörkröd färg, bra bas-Bordeaux-doft med lite mörk frukt. Finfin smak med både mognad och balans. Gott både till mat (lammgryta) och lite ost. Förvånansvärt bra!

2006 Morgadio da Calçada Reserva Tinto (SB 96998) ifrån Douro och firma Niepoort, gjort på en blandning av Touriga franca och övriga druvsorter. Färgen är mörkt blåröd, doften medelstor och den mörka frukten är tydlig med lite rostade fat och mandelmassa. Frukten är rätt framträdande i smaken och vi upplever vinet som bra, men inte lika komplext och balanserat som kamraten från Bordeaux.

2005 Sequillo (SB 98685) från distriktet Swartland och görs av Eben Sadie på en blandning av 60% syrah, 30% mourvèdre och 10% grenache.
Vinet har en ganska tät, mörk röd färg med lite blå inslag. Doften är ganska stor, lite varm och utvecklad. Vi hittar frukt, lite orientaliska kryddor och en behaglig fatton. Smaken är mycket god med fin varmjordsfrukt och utveckling, lite lakrits och bra balans och längd. Ingen rök eller bakelit, bra!

2004 Thomas Hyland Shiraz Penfolds (SB 6301, aktuell årgång är 2006)
Ett av Penfolds medelklassviner som finns i de flesta (alla) Systembutiker. Detta är årets ”tacovin” och fungerar rätt bra med sin fruktighet (björnbär!) och lite vaniljsöta smak. Har utvecklat lite mer balans med två år på rygg, men ingen kan säga att det är ett elegant vin... sedan tar vi fram en 2005 Alain Jaume Grande Garrigue Vacqueyras och här är något ganska annorlunda i glaset: frukten är fin och vinet ger ett rustikt och bonnigt intryck med mycket örter, lite tjära och så. Betydligt intressantare än kollegan från Australien, men inte allas påse. Smakar dock ännu bättre dag2!

En annan kväll är det fisk på menyn och då fortsätter vi att prova vin från Portugal, nämligen 2007 Morgadio da Calçada Branco (SB 96999) från marssläppet, gjort på ett flertal mer eller mindre okända druvor: codega, rabigato, viosinho, arinto och malvasia fina. Vinet har en relativt ljus gul färg, en medelstor ganska fruktig doft med en gnutta (god) rök. Smaken är torr, fruktig och fint balanserad. Inte så märkvärdig kanske, men gott och lite intressant matvin.

Så hamnar vi hos P&P på fjällmiddag och det blir ett visst liv med sammanlagt 8 barn mellan 4 månader och 10 år i en fjällstuga... mycket trevligt och god mat & dryck, bla en 1994 Ch Langoa-Barton, Saint-Julien. Vi har druckit ett flertal flaskor av vinet, några har varit mycket goda, några andra bra, inga dåliga. Men vi trodde nog att detta vin passerat zenit med viss marginal, men denna flaska smakade utmärkt bra med jättebra frukt, mognad och balans. Sedan öppnar P. en 1996 La Croix De Beaucaillou, altså andravinet till Chateau Ducru-Beaucaillou. Inga dåliga viner i en fjällstuga! Även detta smakar mycket bra med fin röd frukt, fast Langoa-Barton är det bättre vinet denna kväll med lite mer av allt, framförallt Saint-Julien karaktär av ceder, blyertpenna och svartvinbärsfrukt.

Tyvärr avslutar vi veckan med diverse sjukdomar men vi öppnar iallafall en 2000 Ch Bonnet Divinus, altså prestigecuveen från Andre Lurtons stora egendom Ch Bonnet i Entre-Deux-Mers. En blandning av 80% Merlot och 20% Cabernet Sauvignon från en avskild 4 ha parcell med söderläge. Vi provade första flaskan i somras efter släpp i juni 2008 och tyckte det smakade bra utan några större åthävor. Denna flaska smakar klart bättre, om det beror på omgivningarna, eller vad det kan vara är svårt att säga. Fin mörk svartvinbärsfrukt och jättebra balans och längd. Inte lika bra som 1994 Langoa-Barton, men mycket gott i alla fall. Sedan vill vi ha lite vin till de sista ostbitarna och då åker korkskruven i en 2004 Château Haut-Plantey Saint-Emilion Grand Cru (augusti-släppet 2008). Även denna flaska smakar klart bättre än den vi provade i augusti med en fin röd färg med liten tegelkant, rätt utvecklad god röd Merlot-frukt och klart bra Saint-Emilion-karaktär med lite rostat kaffe. Sammanfattningsvis en vecka med skidåkning, god mat, jättetrevlig samvaro (Tack C+T och P+P!) och några verkligt goda och rekommendabla fjällviner!

Inga kommentarer: