fredag 19 september 2008

La Bastide Blanche 2005, Bandol

Ikväll provar (dricker?) vi vin från Bandol (igen), La Bastide Blanche 2005 (SB nr 2262 för 124 SEK). Nyfikenheten på vinet är stor efter förra helgens goda 1999 Ch Pibarnon. Årgång 2005 är ju bra på de flesta ställen i Frankrike och även i Bandol. Av baksidesetiketten att döma är producenten Earl Bronzo ganska traditionell, druvmixen är 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Korken dras och ned i karaffen. Färgen är verkligen mörkt mörkröd, med streck av blått och svart. Tät, men inte helt ogenomskinlig. Men vart tog doften vägen? Det är något mörkt därnere som kanske håller på att vakna, ett odjur? Vi smakar till maten och det är ganska bra, men mycket knutet, strävt och ganska tjurigt. Doften är fortfarande knuten, några puffar av eldighet bara. Hittills något av det mest ”backwards” vi provat, frukten känns i stort sett helt inlindad i tanninernas tuffa grepp. Efter 3 timmar i karaff är vinet fortfarande tufft, och tanninerna har gasen bra nära botten, men nu är vinet iallafall drickbart. Både doft och smak är nu lite öppnare med mörka bär, lite peppar och en aning tjära (fast inte riktigt). Definitivt en medlem i svarta laget. Bör lagras flera år tycker vi. Kanske behöver Mourvedre-dominerade viner minst 6-8 år på rygg. När vi besökte Ch Pradeux år 2001 så sa de ”minst 10 år innan ni öppnar”, det verkar gälla flera viner från Bandol. Vi får se om det blir några flaskor till som isådana fall göms långt in i källaren.

PS. Alla SBs "klockor" visar på 10, det är i underkant avs. Strävhet :-) DS

7 kommentarer:

Björn sa...

Den här har jag tänkt köpa en låda av som en liten chansning bara för att lägga i källaren i bortåt tio år eller mer, och efter att ha läst ditt inlägg finns det väl ingen anledning att ändra på den idéen. Om det blir så bra som jag tror att det kan bli kommer 124kr/flaska att kännas som nästan gratis.

Anonym sa...

Bandol och Mourvèdre är "speciellt". Jag har ett par Domaine Tempier som jag inte tänker röra de närmaste 8-10 åren...
Systembolaget är dock i vanlig ordning återhållsamma vad gäller lagringen och nöjer sig vanligtvis med "kan lagras".
"Min rumpa" säger jag som valde en lättare Roagna Dolcetto d'Alba till dagens pasta.

Niklas Jörgensen sa...

Tror du att det nånsin lugnar ner sig? Jag är visserligen väldigt fascinerad av Mourvedre men tycker allt för ofta de aldrig hittar balansen och att det blir tanninövertag med lagring, lite som de gamla traditionella Nebbiolovinerna...

Nu har jag endast erfarenhet av Tempier's viner vad gäller åldrad Mourvedre men de tycker jag har svajat en hel del med ett antal år på nacken. Läckra i doften och smaken men obalans i syrorna/strävheten.

Du verkar ha provat en del Bandol så lyssnar gärna på dina kommentarer!

Vintresserad sa...

Efter ca 24 tim med öppnad originalkork, men försiktigt "vacu-pumpad" och stående svalt (ca 15 C i förrådet) så träder ett betydligt roligare vin fram. Nu tittar lite mörk frukt, mörk kirsch och mandelmassa... även lite riktigt mörka björnbär fram. Mycket bättre än igår. Slutsatserna är enkla: Vill du dricka nu så är det låååång tid (6+ timmar) i karaff / öppen flaska som gäller och vinet bör klara rejäl lagring (iallafall tills vinet är 8-9 år gammalt). Jag tror inte det blir lika bra som en Ch Pibarnon, men priset är bara ca. hälften så (Björn) valfritt antal i källaren till 2013 och framåt är nog ingen dum ide!

Niklas: Visst kommer tanninerna att ha ett bra grepp även då, men jag tror de lugnar ned sig, och blir riktigt drickbara, men man måste tåla "en del".

Niklas: Jag har bara provat ett par Bandol; främst Pradeaux och Pibarnon och ett kooperativ som bla gör "La Roque" som fanns på SB för många år sedan. Vi köpte även La Roque på resan 2001, och det var OK, men Pradeaux och Pibarnon är många klasser bättre.

Anonym sa...

Jag köpte en låda av 2004an och jag måste säga att det är ett av de mest prisvärda viner jag druckit. Drack detta till en höstgryta. 2004an börjar att öppna upp sig något men behöver dekanteras någon timme... jag håller helt med björn här.. det är bara att köpa några lådor (om 6) för att få njuta av i framtiden. 124 kr flaskan är ju löjligt.... La Baside Blanche är något att lägga på minnet. någon som provat deras rosé?

Vintresserad sa...

Jag har inte provat 2004, men F&V har provat både 2004 och 2005 och hittat en del skillnader:
http://vinare.blogspot.com/2008/10/2005-la-bastide-blanche-bandol-rouge.html

Och jag tror att bara man har tålamod så lär det bli väl investerade 124 SEK / butelj.

Erica Landin sa...

Hej! Minns någon av er vem som är importör för Pibarnon? Behöver komma i kontakt med Eric de Saint Victor men hittar ingen direktemail, tänker att importören kan vara en bra väg att gå :)
Hoppas sommaren har varit fin!
Varm hälsning,
Erica