söndag 14 september 2008

Chateau Pibarnon 1999, Bandol


Vi besökte Bandol, Cassis och delar av södra Rhone-dalen för en 7-8 år sedan. Det var en mycket trevlig resa som vi gärna skulle göra om (inte minst inspirerade av F&Vs resa i juni). Vi besökte då bla. Ch Pibarnon, en av de bättre producenterna i Bandol. Bandol är känt sedan ganska lång tid för att producera några av de bästa rödvinerna i Provence (rose-vinet går heller inte av för hackor). Pibarnon ligger ganska högt upp och med terasserade vinodlingar på sluttningarna omkring, mycket idylliskt. Det röda vinet är klassisk Bandol med en dominerande andel Mourvedre (80-90% gissar vi) och resten Grenache, "for the long haul" som di säger i Amerikat. Färgen är klart mörkröd, men utan tegelton, snarare en aning purpur. Doften säger "sweet southern Rhone" och smaken är klart med på det: mandelmassa, kirsch, kanel och god lång smak. Tanninerna är "softa" nio år efter skörd. Som ungt är vinet säkert med i svarta laget, nu är det mitt emellan svarta och röda. Inte 100% vår gränd, men jättegott i alla fall. Sista flaskan får ligga ett år eller två eller tre till.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Roligt att det smakade! Visst var de unga vinerna svarta - men absolut inte bråkiga på det där mörka, alkoholstarka sättet som södra rhônedalens "svarta lag" kan vara. Som du skriver skiftar ju Mourvèdre verkligen nyans med tiden...

Frågan är bara hur länge man orkar vänta på den sista flaskan 1999...

Vintresserad sa...

F&V: ni har (som vanligt:-) rätt, minnet av när vi provade Pibarnon 1999 på plats var mörkt, men fruktigt (nästan lite CabSauv-känsla...) och inte alls bråkigt. Vår gissning är att 1999an håller flera år till, men frågan är om det blir så mkt bättre? Sannolikt inte...