torsdag 4 september 2008

Bordeaux-provning på Nordiska

Provningen arrangeras av Tryffelsvinets Vinklubb och firma Beyerman från Bordeaux. Vi har varit med något år tidigare och för den som verkligen uppskattar Bordeaux-viner är detta evenemang som en lottovinst. Ett stort antal bra slott och två årgångar (2007 primör och en referensårgång, ofta 2004). Generellt kan man säga att det är svårt som amatör att bedöma ett så ungt vin som 2007 (det är fatprov, ännu icke färdiga viner). Årgången 2007 bedöms som ”fair” men relativt fruktig och tidigt mognande. Här följer kortfattade noteringar på några av vinerna och en grov poängbedömning (0-20 skalan).

Angélus, St Emilion Premier Grand Cru Classe
Ett verkligt toppslott och en av höjdpunkterna förra året. 2007 är fruktigt, men ungt och svårbedömt. 2004 är mycket god (men ung) och har en fin framtid, 19p. Dock upp till vars och ens ekonomi om det är värt +2000 SEK / flaska.

Beychevelle, St Julien
Ett ofta lite lättare slott som ofta behöver uppåt 10 års mognad. Vi provade 2004 som var bra med fin balans mellan frukt, fat, tanniner och syra, 17 p.

Canon La Gaffelière, St Emilion Grand Cru Classe
Toppslottet hos Comte Stephan von Neipperg som görs med god hjälp av konsulterande vinmakare Stéphane Derenoncourt. Slottet ligger nedåt på den berömda sluttningen i St Emilion mot Dordogne-floden. Man har en relativt hög procent Cabernet Franc (ca 40%). Årgång 2004 är mörkt rött med litet blåstick (som de allra flesta 2004or ikväll) med en fin komplex doft och lång god smak med en liten kryddighet som sticker ut i jämförelse med följande två viner. 17,5-18 p.

Clos de l'Oratoire St Emilion Grand Cru Classe
Även detta vin från Comte Stephan von Neipperg, här ligger egendomen nordöst om St Emilion med mer sand och lerjord, och 90% Merlot. 2004: färgen är lik den hos Canon La G, men doften är en aning mindre komplex, och smaken mer redo att dricka nu. Det finns dock ett djup i Merlot-frukten som gör att vinet sannolikt klarar ganska många års lagring / mognad / utveckling. 17+p (priset är ca hälften av Canon La G).

Ch Aiguilhe, Cotes de Castillon
Även detta vin från Comte Stephan von Neipperg, här ligger egendomen öster om St Emilion-distriktet i Cotes de Castillon. En ganska hög andel Merlot, och vinet liknar Clos de l'Oratoire, fast vi tycker nog att Clos de l'Oratoire är klart bättre. 16 – 16,5 p.

Guiraud, Sauternes
Här finns 2007 (som lär bli en fin årgång i Sauternes) och 2002 (som är hyfsad, men drickfärdig). Vi provar 2007 och det är mycket gott, med fin honungston och redan drickbart. 17+p.

Cantemerle, Haut-Medoc 5e cru
2004: Fin djup färg, god doft (både fat och frukt) och en bra smak. 16,5+. Prisvärt.

Camensac, Haut-Medoc 5e cru
2003: Fin färg, doft och helt OK smak. Cantemerle (och några andra viner) är snäppet vassare. 16 p.

Domaine de Chevalier Rouge, Pessac-Leognan
Här är ett vin med förväntningar på sig eftersom det var ett av favoritvinerna förra året, och eftersom det mesta som skrivs om slottet antyder att kvaliteten hela tiden höjs. Tyvärr även priset... Årgång 2004 har iallafall en fin djupröd färg, en god doft med frukt, fat och lite tobak; samt en god och lång smak. 18 p.

Domaine de Chevalier Blanc
Vi har bara provat det vita vinet vid enstaka tillfällen och det har varit bra... men kanske inte riktigt prisvärt. Årgång 2007 är dyrare än vårt intryck av tidigare prisnivåer, men vinet är storartat med en fantastisk bouquet och en palett av tropiska frukter, och ändå en torr och lång smak. 18 p (vilket är mycket högt för ett vitt vin på vår skala).

Destieux, St Emilion Grand Cru
Ett annat vin på väg åt rätt håll kvalitetsmässigt. Vi provade 2001 förra året och gillade det, och 2004 är i samma klass med en komplex och kryddig doft och en lång fin smak. Kanske kvällens ”mest vin för pengarna”, 17+ p.

Fonroque, St Emilion Grand Cru Classe
Vi har druckit ganska många årgångar av Fonroque och nästan alltid gillat vinet. Det brukar ha St Emilion-karaktär och viss elegans, men ändå tåla lagring bra. Sedan 2001 är det Alain Moueix som driver egendomen efter biodynamiska principer. Årgång 2006 har (än en gång) djupröd färg och en ganska elegant doft och smak. Förvånansvärt tillgänglig redan nu, men håller nog många år till. 17 – 17,5 p. Prisvärt.

Gazin, Pomerol
Slottet har den goda smaken att erbjuda ett moget vin från en bra årgång, 1998 som referensvin. Här är färgen mer åt tegel, doften betydligt mer stallig och komplex och smaken likaså. Mycket gott och intressant, men kanske lite väl kostsamt... 17,5 p.

Giscours, Margaux
Här provar vi 2002 som normalt är en svagare årgång i Bordeaux, men inte Giscours. Färgen är djup, doften komplex och i smaken finns både frukt, komplexitet och tanniner så det räcker. Mycket gott! 18+ p. De som köpte för 299 SEK på SB för några år sedan gjorde ett klipp... tyvärr gjorde inte vi det (avskräckta av årgången). Nu är priset betydligt högre.

Du Tertre, Margaux
Okänt slott, men årgång 2004 smakar fint! Ca 16,5-17 p.

Haut Bailly, Pessac-Leognan
Årgång 2003, gott ca 17 p, men inte anmärkningsvärt.

Lagrange, St Julien
Ett av våra favoritdistrikt i Bordeaux. Årgång 2004 är utmärkt, djup färg, god komplex doft (lite fatdominerad) och en bra balans av frukt, fat, syra, kraft och längd i smaken! 17,5-18 p. Här är vi tacksamma för de fåtal flaskor vi fick tag på i oktober förra året!

Leoville Poyferre, St Julien
Ett av våra favoritslott i favoritdistriktet St Julien. De är sympatiska och erbjuder årgång 1999 som har en klar mognad framförallt i doften, men även smaken är fin. 17,5-18 p.

Pontet Canet, Pauillac
Ett annat slott med positiv trend, vi smakar årgång 2004 och det är mycket bra, men ändå hade vi nog hoppats på ännu lite bättre. Fröken Tesseron (dotter till ägaren Alfred Tesseron gissar vi) säger att vinet är lite slutet för tillfället. Det stämmer bra med våra intryck. 17+ p.

Pichon Baron, Pauillac
Årgång 2004, även det lite slutet, men gott.

Suduiraut, Sauternes
Slottet är ett av de mest kända i Sauternes, och kvaliteten är mestadels bra, men ibland lite ojämn. Årgång 2007 är dock ett av kvällens viner! Fantastiskt gott med en fin komplex frukt och botrytiskompott! 18+ p.

Smith Haut Lafitte Rouge, Pessac-Leognan
Ett annat slott där kvaliteten höjts avsevärt sedan början på 1990-talet då familjen Cathiard köpte slottet. Ambition och investeringar är receptet. Man har nått resultat, vi smakar årgång 2004 och det är ett av kvällens viner med en ovanlig kombination av frukt, kraft, komplexitet och elegans. 18+ p.

En enkel sammanfattning är att vi sänder ett stort tack till Tryffelsvinen och firma Beyerman för det utomordentligt trevlig arrangemanget och hoppas vi får komma nästa år också!

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Tack för finfin läsning och genomgång! Kunde tyvärr inte medverka då dottern var febrig så det här var verkligen trevligt!

Anonym sa...

Jag tycker också att det var en trevlig tillställning. Stort tack till tryffelsvinet. 1-åriga Bordeauxer har jag ingen tidigare erfarenhet av. Frukten är dock så stor, att tanninerna håller sig på mattan i de flesta fall. I mitt tycke godaste 2007:an var Beychevelle. 2004 Pontet Canet (brorsdotter för övrigt), Pichon Baron och Canon La Gaffeliere blev mina favoriter. 2004 Domaine de chevalier var en besvikelse efter den goda 2003, som jag drack för ett år sedan. Angelus behöver kanske mycket mer tid att öppna upp, för den lämnade mig oberörd. Vita Domaine de Chevalier var ett mästerverk. Vilka härliga dofter och renhet i smaken. Det fanns inte mycket kvar att köpa av den. Skynda! Guiraud 2002 föll mig mer på läppen än Suduiraut.
Tack för Era/Dina intryck och en fin blogg.