måndag 5 september 2022

Snart två år sedan...

 förra blogg-posten! Nu gör vi ett nytt försök att komma igång igen. Det är ju ändå rätt kul (både att skriva och läsa). Först några tankar om de senaste åren - de har varit rätt mörka med pandemi och Rysslands invasion av Ukraina. På senaste tiden energi-kris och allmän hög inflation. För mig personligen åldrande föräldrar och allt vad det innebär. Det har ändå funnits en del ljusglimtar - dels i form av vistelser i naturen (hemma, skärgården och i fjällen), dels mat & vinupplevelser!

De rena vinprovningarna har ju blivit betydligt färre (även om de nu startar upp igen), men det är helt enkelt inte lika roligt längre att prova igenom en massa viner. Energin har inte funnits där. Däremot så har vi både druckit och provat en hel del goda och intressanta viner hemma, och i mindre sällskap. Mycket av det är kortfattat redovisat på Instagram. Ibland vill man kanske ändå skriva lite mer, tänka lite mer kring ett vin (eller flera). Då passar bloggformatet bra.

I helgen provade vi bla följande viner:

2009 Les Fiefs de Lagrange, Saint-Julien

Väldigt gott! Elegant och "nästan" mogen klassisk Saint-Julien i fin balans.


2020 Grand Corbin-Despagne, St Emilion GCC

Fortfarande nästan opakt och tätt. Djup doft, lite knuten och "tight" smak. Ändå väldigt gott (tycker jag). Fin intensitet med mörka bär, lite viol och sötlakrits. Blir sannolikt ännu bättre om +3 år (klarar nog 15 års lagring till).

Båda vinerna är inköpta "en primeur" till mycket rimliga priser (2-250 kr flaskan om jag minns rätt). Visst krävs det egen lagringsmöjlighet, men jag tror de flesta skulle hålla med om att det är "mycket vin för pengarna".

På onsdag 7 september är det dags igen för Winefinders stora Bordeaux-provning, det ser jag verkligen fram emot!

https://www.winefinder.se/winefinders-vinprovningar/bordeauxdagen-2022


2 kommentarer:

Anonym sa...

A: Välkommen tillbaka. Kul! Härligt med lite bdx. Drack själv Chasse Spleen -15 igår. Inte världen största vin, men ändå just vad man kan behöva en söndagkväll ….

Vintresserad sa...

Tack :-) Bdx är (nästan alltid) härligt! Chasse Spleen är lätt att underskatta, särskilt i en fin årgång som 2015. Den håller nog länge än, och gissar den är ännu godare ngnstans mellan år 2025 och 2030 (beroende på smakpreferens).