torsdag 7 september 2017

Bordeaux 2016

Så var det dags igen, firma Beyerman och WineFinder tillsammans med dryga 40 slott, och möjlighet att prova uppåt 100 viner. En sedvanlig höjdpunkt för Bordeaux-älskaren. Årgång 2016 har klar "hajp-varning", många positiva omdömen om framförallt de röda från vänstra stranden. Jag provar först de vita torra, tyvärr finns inte så många, 2016 är bra - men 2014 är topp!
Flera av de röda vinerna är väldigt goda (i ett par fall de bästa unga jag provat sedan jag började prova primör-viner för dryga 10 år sedan). Men, det är lite varierat. Och priserna har gått upp ännu mer sedan 2015, ett par röda kostar över 2000 kr flaskan inkl. moms och alkoholskatt. Lite magstarkt tycker nog jag och avstår dem.

Här är några favoriter 2016:
Durfort-Vivens: fantastiskt härlig och tillgänglig Bdx-Cabernet (94% Cab)
Beychevelle: utan större tvekan den bästa unga Beychevelle jag provat
Langoa-Barton: ingen tvekan: den bästa unga Langoa jag provat

Flertal pålitliga slott (Leoville Poyferre, Barton, Branaire-Ducru, Pichon Baron, Destieux, Haut Bailly) har gjort utmärkta viner 2016. En liten fundering kring högra stranden, det var få 2016-viner därifrån med "wow-faktor". Kanske en knepig fas, tiden får visa.

Till slut den sedvanliga årgångsuppdateringen (brasklapp: årgångsgeneralisering är egentligen högst tveksamt…):
2015: De få viner jag provat är mkt lovande...!
2014: Topp-år för vita, lite blandat på den röda sidan. Tiden får visa.
2013: Dålig blomning, mycket liten skörd, inte så bra Merlot. Knepig årgång för röda viner. Mycket bra syra och längd i de vita!
2012: Flera trevliga exempel som redan är drickbara, tex Lascombes. Lättare restaurantårgång som gett charmiga, tillgängliga och matvänliga viner.
2011: Den vanligaste referensårgången, många goda viner som nu är rätt tillgängliga och väldigt bdx-typiska (Claret!) Klassisk stil för medellång sikt. Bra vita och Sauternes.
2010: Överlag en topp-årgång, har inte provat ett enda ”dåligt vin” från 2010. Går att börja prova nu med mycket luft. Cantemerle 2010 väldigt bra idag :-)
2009: Enstaka viner på denna provning, jag har druckit ett antal senaste åren, årgången är yppig, rund och modern som farbror Parker sagt. Har provat ett par viner där alkoholvärmen är märkbar, medan andra är helt ljuvliga (tex: Ch Laroze, St Emilion; Giscours; Bellefont-Belcier St Emilion GCC).
2008: En blandad årgång som börjat öppna upp, kan bli riktigt trevlig i en medelfyllig och matvänlig stil. Pomerol lyckades extra bra.
2007: Alla viner är färdiga att dricka. Lättare struktur, goda mat & restaurantviner med Bordeaux-karaktär.
2006: Det mesta går fint att dricka nu (ex: Ch Clinet är kalasgott, Ch Talbot öppnat upp - båda provade vid annat tillfälle)
2005: Provade inga 2005 denna kväll. Börjar komma ur tunneln, men det är en årgång för det långa loppet.

Stort tack till medverkande slott, Beyerman och WineFinder för en verkligt lyckad och trevlig Bordeaux-provning! Jag ser redan fram emot nästa år :-)

1 kommentar:

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom drogunduspellcaster@gmail.com