Till söndagstorsk med räkor öppnar vi en 2004 Domaine Sainte Claire, Chablis Vieilles Vignes från JM Brocard. Ett av våra pålitliga viner som brukar leverera god utväxling med ett par år på rygg. Kvällens butelj bekräftar detta. Vi får en härlig gul färg, strax under "smör" i intensitet. En utmärkt god och komplex doft med gul frukt och mineral, som avslutas med brynt smör. Smaken inleds med ganska intensiv citron, och avslutar istället med mineral. Kalasgott och de fyra åren på rygg ger utväxling med råge. Stark rekommendation att dricka nu!
PS. För drygt två år sedan drack vi 2002an med liknande goda intryck. Fem-sex år verkar ge lagom utveckling.
http://vintresserad.blogspot.com/2008/01/chablis-st-claire-vv-2002.html
PPS. Hann med en kort tur på Union Chablis GC dagen häromveckan. Där provade vi 2008or som var goda eller mycket goda. Lite knepiga viner att prova så pass unga, men likväl ett bra intryck. Domaine Malande och Domaine Servin var några mindre producenter med bra viner. Särskilt fastnade vi för läget Les Clos, men även från Bougros fanns flera bra viner. Förstås är även producenterna Fevre och La Moutonne bra. 2008orna lär bli bra, lika bra som 2002 säger producenterna... DS
söndag 28 mars 2010
söndag 14 mars 2010
Bordeaux-weekend
Nej, tyvärr har vi inte tillbringat helgen i Bordeaux. Och det ser mörkt ut vad gäller att komma dit i vår, trots att http://www.ugcb.net/ och deras weekend för amatörer den 5-6 juni låter mycket spännande! Vi får nöja oss med att dricka Bordeaux på hemmaplan istället, inte det sämsta. Helgen inleds med nysläppta bruks-Bordeaux 2006 Cambon la Pelouse, Haut-Medoc som Bristly importerar i 6-pack. Frankofilen mfl har hissat vinet. Vi har inte provat förr, och 2006orna känns lite ojämna så förväntningarna är lite blandade. Vinet är som väntat initialt rätt så slutet, och behöver mer än en timme i karaff och glas för att vakna till liv. Vi får då ett rött transparent vin med medelhög intensitet, en medelstor doft med röda bär och så småningom en trevlig bukett av blommor, viol och lite Bordeaux-parfym. Smaken är relativt lätt, mycket frisk och med bra syra och mineralitet. Så långt ett gott och typiskt matvin. Dag2 är det hela än bättre, med mer harmoni och en mer utvecklad både doft och smak. Nu är det riktigt bra och vi förstår varför Franko hissade detta! Vi tror även på en god framtid.
Sedan har vi lite gäster och letar då upp en 2004 Clos de l´Oratoire, StEmilion GCC, från Vignobles Comtes von Neipperg. Här är färgen mörkröd och nästan ogenomtrevlig, vi får en härligt öppen doft med tät plommon-, björnbärs-Merlot-frukt och dyra chokladiga fat. Smaken är mycket god, fast kanske lite "mid-Atlantic" med alla rostade fat. Frukten klarar dock balansen fint, och blint hade jag varit nära Napa. Jättegott idag och rätt många år framöver.
Till sist en 2004 Ch Ormes de Pez, Saint-Estephe. Här vill vi prova hur långt vinet kommit i sin utveckling och är beredda på ett ungt och motsträvigt vin. Så blir det inte, färgen är mycket lik Cambon Pelouse altså ganska röd och relativt transparent. Doften öppnar upp fint med röd frukt och nypon. Smaken är redan bra - visst är det ganska stramt men absolut njutbart idag, läskande, svalt, med skön röd frukt, bra längd och utmärkt syra. Även en bra Bordeaux-karaktär, utan att vara så där arketypisk (bara antydningar av svarta vinbär och blyertspenna). Lite mer längd och tryck i frukten jämfört med Cambon Pelouse, som å sin sida har en lite mer komplex och blommig doft. Ingen dålig Bordeaux-weekend på hemmaplan!
söndag 7 mars 2010
1999 Domaine Capmartin, Madiran
Till helgens familjemiddag korkar vi ur ett möjligt fynd från långt in i förrådet, 1999 Domaine Capmartin "Cuvée du Couvent". Förmodligen inköpt för ca 120 kr, omkring år 2004-2005. Vi öppnar någon timme innan maten, men karafferar inte. Färgen är tät mörkt röd, doften inte särskilt stor, men trevligt mörkbärig och ganska elegant. Smaken hänger ihop fint med doften och vi får mörka bär, lite tobak och stalltoner, en svalkande och relativt lång smak där både tanniner och syra finns med utan att dominera. Kort sagt ett utmärkt, lagom moget matvin. Gott så!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)