fredag 29 februari 2008

Guigal Cotes de Rhone 2001

Fredagen inleder vi med en halvgammal klassiker, Guigals Cotes de Rhone 2001. 2001 var ett generellt rätt bra år i Rhonedalen, så den borde ha klarat sig. För att par år sedan drack vi årgång 1998 av detta standardvin med stort nöje. Ikväll häller vi vinet direkt i glasen utan att passera gå (karaffen altså). Färgen är fint medelröd med orange och tegelton, lovande. Doften är först lite stängd, men rätt snart (10-15 min) öppnar den upp till en mini-Cote-Rotie! Med röda bär, orientaliska kryddor, citrus, och en aning starkvin / mognad, mycket gott! Smaken följer doften, dvs 1a intrycket är en aning murket och frukten känns förbi, men efter 20-30 min är det helt enkelt jättegott, särskilt till mat. En lång, mogen, balanserad, lite sirlig smak. Typisk Rhone, typisk Guigal. Synnerligen prisvärt, faktiskt mycket nära "fynd" (jag ogillar det ordet... men hittar inget bättre). En synnerligen god vinupplevelse för sina knappa 100 SEK!

måndag 25 februari 2008

Chasse-Spleen 99, Rubicon 01 och LTDB 04

Efter att ha varit på kurs i nästan två veckor och ätit mycket god mat men mestadels druckit ordinära viner var det roligt att botanisera lite över helgen. Det har dock funnits en hel del annat att göra, så det blir en kort sammanfattning som följer:

Vin 1: Château Chasse Spleen 1999. En Cru Bourgeois från Moulis en Médoc. Vingården är planterad med: 73% Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 7% Petit Verdot. Vinet klarar oftast längre lagring än man kanske tror. 1999 är generellt en lite lättare årgång, som för många (de flesta?) slott nu är "drinkable", och för vissa (tex från St Emilion och lättare Medoc-viner) också är mogna. Färgen är mörk och ganska röd, med ngn ton åt plommon och ngn åt tegel. Doften är medelstor, mogen, god. Smaken är utmärkt; lång, lagom fruktdriven (svarta vinbär och mörka plommon), med fin mogen syra och tanninerna är mycket mjuka och avrundade. Vinet är lätt i munnen och ett utomordentligt matvin! Hela flaskan går åt förvånansvärt lätt.

Vin 2: Meerlust Rubicon 2001. Rubicon är säkert känt för de flesta. Det är iallafall den sydafrikanska vingården Meerlusts prestige Bordeaux-blend, år 2001: 70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot and 15% Cabernet Franc. Franska ekfat ca 2 år varav 80% nya.

Detta är ett vin vi emellanåt tycker är sensationellt gott för sina pengar (ca 200 SEK idag). Vi har druckit ett par årgångar sedan 1989. Vinet görs bara i bättre årgångar, tex inte 2002. Vinet kan ha en fantastisk kombination av härlig mogen Bordeaux, en exotisk kryddpalett och en aning varmjordssötma. Färgen är ganska lik Chasse-Spleen, mörk, röd med liten plommonton och "tjock" eller inte särskilt genomskinlig. Doften är lite större och "sötare" än C-S. Smaken är mycket god och faktiskt lite lik C-S, men lite sötare och mindre komplex. Denna flaska var bra, inget tvivel om det. Men jag skulle nog ändå föredra Chasse-Spleen 8 ggr av 10. Meerlust anger att vinet skall utvecklas med 15-20 års lagring... kanske har vi öppnat det för tidigt? Eller så är det flaskvariation?

Vin 3: En numera vinbloggsklassiker; Ch La Tour De By 2004, denna gång på halvflaska. Färgen är faktiskt också ganska lik vin1 och 2 ovan! Lite mer blåton och lite mer genomskinligt. Doften är som väntat ganska annorlunda; jordkällare och järn och lite svartvinbär. Smaken är fortfarande förvånansvärt bra och matvänlig för att vara en ung, billig Bordeaux. Men kanske inte riktigt så bra som både vi och flera andra tyckte i höstas. Kanske är vinet på väg in i en annan fas? Eller så har "ungdomsförälskelsen" lagt sig? Tiden och fler buteljer får utvisa.

söndag 10 februari 2008

En påse blandat!

Söndagkväll, och denna post kommer bara att delvis handla om vin. Vi börjar med det: kvällens vin var nämligen resten från i fredags: d'Arenbergs The Galvo Garage 2004. Och det smakade klart bättre ikväll! Mer balanserat och sammanhållet. Bitterheten var mindre och det var inte så spretigt. Nu kanske det blir några flaskor till som får antingen lagras några år; eller luftas rejält.

And now, for something completely different! Idag var jag på Stockholms HiFi mässa i Kista. Det lilla företaget Gignos Audio har anordnat en HiFi-mässa i Sthlm sedan 2002 (se www.gignosaudio.se för mer info). Det är en kul tillställning där det spelas massor av musik, för det mesta riktigt njutbar (men ibland lite mer teknik- än musikorienterat). Priserna på utrustningen varierar kraftigt - från 6 000 SEK till 1.2 MSEK för högtalare (dvs 200 ggr eller motsvarande skillnad mellan ett enkelt vin för 50 SEK och en flaska Ch Latour 2005 för ca 10 000 SEK). Den andra likheten med vinets värld är alla nördarna ;-) Någon ny hifi-utrustning blev det inte, men väl några skivor (för oss dinosaurier som fortfarande köper skivor och inte bara tankar bitströmmar...)

Kvällen middag var mycket god (Tack A!) men också lite sorglig eftersom jag skall åka på kurs i två veckor och inte får se familjen på länge. Lilla E har dessutom fått vattkoppor så A får VABba dagarna långa. Inte så kul att åka då. Nu är det dax för kvällste och sedan lär det dröja ett tag innan nästa post - lev väl tills dess!

lördag 9 februari 2008

Cote-Rotie Les Becasses 2000 (Chapoutier)


Ikväll hade vi tänkte en liten provning m Shiraz resp. Shiraz/Viogner från gamla resp. nya världen. Lite sjukdom satte dock stopp för det, men vi ville gärna prova denna Cote-Rotie som fått vila i källaren några år. Inköpt på SB ca 2004 för ca 260-300 SEK. Doften ur flaska och karaff är lovande, men knuten. Färgen är klarröd, drar åt det oranga hållet och relativt genomskinlig. Inte helt olik en Barolo. Doften är till en början klart knuten, men efter en timme öppnar den sig och blir God! Medelstor, många fina aromer (kaffe, citrus) och en lätt parfymerad (ros?) doft som jag verkligen associerar med Cote-Rotie! Smaken är lätt, elegant, lång, med fin syra kvar. Tanninerna är i bakgrunden, ett utmärkt matvin. En gnutta fat finns i doften, men varken charkuterier eller tjärpastill, utan en lättare upplevelse av vin, lite röda vinbär (syran), och en blommig, kryddig doft och smakkombination, lite "sirligt". Mycket gott för den som gillar stilen. Vinet känns helt moget, även om det säkert överlever något år eller två till. Kontrasten till gårdagens Aussie från d'Arenberg är påfallande. Blint hade jag gissat på en medelstor Bourgogne, från en traditionell producent.

PS. Kvällens musik har några fler år på nacken, "Anita Baker - Compositions" från 1990. 80-tals soul med kvalite och en grym pipa! DS

fredag 8 februari 2008

d'Arenberg Galvo Garage 2004 (Adelaide Hills)

Kvällens vin kommer från februari-släppet. http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=98226&Butik=0&SokStrangar=
Det finns kvar i goda mängder på många ställen. Pris 159 SEK. Flaskan har inte mindre än tre guldmedaljer påklistrade. Varför då prova detta vin? Tja, vi gillar Bordeaux och detta är d'Arenbergs svar på ett garagevin från Bordeaux! En blandning av druvsorter: 61% cabernet sauvignon, 17% merlot, 14% cabernet franc och 8% petit verdot och enl. baksidesetiketten "handcrafted... and natural minimum processing". Låter lovande. Vinet har fått några hyfsade recensioner. Färgen är djupröd med blåstick, ganska "tjock". Doften är god - lite mörkröd frukt och ekfat (vanilj trots att etiketten säger mest fransk ek...). Smaken är fyllig, god, fruktig, inte syltig men lite varmjords-sötma finns det allt. En liten bitterhet som jag ibland associerar med enklare viner med högt skördeuttag, eller över-extraktion. Ganska angenäm ändå. Vinet smakar lite grand som man skulle tro; nämligen fruktigare och fylligare än Bordeaux för liknande pengar, och stramare än många nya Nya Världen-viner. Ett helt OK vin, men våra förväntningar på d'Arenbergs galvaniserade garage var lite högre än så här.

fredag 1 februari 2008

Ch Hourtin-Ducasse 2000

Vi gillar mogen Bordeaux. Det kräver oftast en kombination av ganska tjock plånbok, bra lagringsförhållanden och tålamod. Ikväll tänkte vi se om det går att fuska på samtliga kriterier! Hourtin-Ducasse är en av SB standard-Bordeauxer som brukar vara "bruksig", men ofta inte mer. Bra årgångar klarar oftast lite längre lagring och kan ibland växa ett par snäpp. Färgen på kvällens vin är finfin - ganske djupt röd, med ett stänk av tegel. Doften är utmärkt, ganska elegant med en bra balans mellan röd frukt (röda plommon snarare än körsbär), lite blandade vinbär, ett litet stall, en hel del örtkryddor och kanske liten starkvin / mognadston. Smaken är ännu bättre - lång, god, balanserad. Syran är intakt, frukten är långt ifrån död, tanninerna avrundade. Komponenterna i doften går igen i smaken, särskilt vinbären och plommonen. Längden är verkligen bra för ett vin som kostade ca 100 SEK, säkert 20-30 sekunder... eller mer. Smaken är faktiskt lite mer lik en Pomerol än Medoc (eller iallafall åt det hållet...). Jag kommer att köpa årgång 2005 när den väl lanseras. En jmf med La Tour de By 2004 - så är nog LTDB ett bättre vin, men där finns bara 2004an att tillgå. Maten då kanske ngn undrar - mkt enkelt; ett par skivor rostbiffstek, papardelle, rödvinssås, god parmesan. Ngn kanske tycker att en italienare borde passat bättre, men vi gillar ju mogen Bordeaux och när man kan fuska på detta vis för 100 SEK så är iallafall vårt val enkelt!