Sommaren 1999 bilade vi till Bordeaux med omnejd och besökte då Ch Mouton Rotschild. De har ett trevligt vinmuseum och är ett av få toppslott som det går fint att besöka, bara man bokar in sig med god framförhållning. Då fick vi prova (en liten slurk) av förstavinet från fat (bör ha varit 1998) som imponerade; men den 1996a som fanns i shopen för närmare 2000 Ffr (ca 2500 SEK vid den tiden om jag minns rätt) fick stå kvar. Vi fick dock med oss ett byte, en flaska 1995 Le Petit Mouton de Mouton Rotschild. Altså andravinet, som det finns olika uppgifter om när det egentligen infördes, men 1993 och 1994 är ofta nämnda som de första officiella årgångarna. Man har ganska säkert deklassifierat vin tidigare än så. Denna flaska har sedan legat i sin trälåda i "förrådet" dryga 12 år, och frågan var om innehållet fortfarande var drickbart?
Vi korkar upp och häller varsin mindre mängd, första intrycket är bra men lite intetsägande, med Pauillac-tanniner i förgrunden. Efter en del bestyr med maten (klassisk helstekt charolais-biff, potatisgratäng med fetaost och portvins&persilje-champinjoner) så har luften gjort sitt - och efter lite mer än en timme och till maten så smakar det alldeles utmärkt: en mogen, utvecklad Pauillac med lite parfymerad doft (ceder, mogna svarta vinbär) och en läskande, elegant och mycket lång smak. Tanninerna har ny flyttat till bakre raderna och mat&vin gör att måltiden blir ett marriage made in heaven.
lördag 5 november 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar