I pampiga spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm ordnar Sopexa Franska Vin- och Gastronomidagarna 2008. Vi börjar hos Sigva där vi får trevligt bemötande, god champagne från Alfred Gratien och god Chablis från Domaine Malandes, särskilt “Tour du Roy VV 2006” imponerade med fin frukt, balans och mineraler.
Sedan ett smakprov Chateau La Croix Canon 2005, Canon-Fronsac hos Vinsummum, gott men inte märkvärdigt, bra bruks-Bordeaux som vi ofta frågar efter.
Hos Vinovativa stannade vi en stund och provade Champagne Frank Bonville Grand Cru NV, mycket bra! Stark kandidat till huschampagne. Blev nog två glas om minnet inte sviker…
Från Thunevin i Bordeaux provade vi SB 99684 Château Bel-Air-Ouÿ 2000 St Emilion (285 SEK). Mycket gott! Moget och med fin balans, samt SB 97012 3 de Valandraud 2005 St Emilion (293 SEK). Frukt och rostade fat (härlig kaffeton) i fin kombination, tål säkert en del lagring men går att dricka på frukten redan nu. Man bör dock inte vara känslig för rostade ekfat, de finns nämligen där! Tyvärr missade vi 2005 av Domaine Courbis Cornas Champelrose.
Vidare till Bristly och deras mycket intressant vinportfölj. Vi provade bla:
- Barroche Signature 2006 (ersätter Cuvee Reserve) som kändes lite bättre balanserad än 2005 Reserve som vi upplevde lite för eldig.
- 2006 Fiancee, väldigt god!
- 2006 Pure, oj oj, väldigt väldigt god!
- 2006 Cuvee Vatican, Reserve Sixtine. Bra, men efter de ”sexiga” vinerna från Barroche inte lika spännande.
- 2005 Pommard ”Rugiens”, Domaine F&P Pillot. Mycket god Bourgogne! Vi är inte så erfarna när det gäller Bourgogne men detta var mycket gott med fin frukt (hallon, jordgubb) och en finfin fatbehandling.
Stort tack Gabriel för era goda viner, trevlig pratstund och bra information om vinerna.
Sedan liten paus med några ostar. Vi gick vidare till Ward Wines där A. drack Pol Rogers Champagne med nöje, medan vintresserad provade Trimbach Riesling, inte alls dumt! Chateau Mont-Redon CH9P 2004 var gott med bra syra, viss komplexitet och kryddighet. Inte samma kraft och frukt som Barroche, men gott och matvänligt.
Vi avslutade med en lång sejour hos Johan Lidby Vinhandel vägledda av Håkan J. Här började vi med flera goda Chablis från far&son Brocard 2006 och 2007, alla var bra, och roligt att prova skillnaden mellan 1er Cru Montmains från lite varmare jord med mer lera och 1er Cru Fourchaume lite mer mineral och syra. Vitt och rött från Laurent Miquel (Saga Pegot 2005 var utmärkt), och avslutade med Domaine Santa Duc Gigondas Tradition 2006 (rätt stor andel Grenache) som redan var fullt drickbar och mycket god (vissa likheter med Barroche Signature 2006). Håkan säger dock att dessa viner ofta ”stänger ned” ett antal år (2005 lär redan vara ganska knuten), så antingen skall de drickas inom två år, eller efter flera års lagring. Stort tack Håken för lärorik och god provning! På hemvägen köper vi med oss lite för många oster, de är ju så goda! Stort tack till Sopexa och alla importörer för en mycket trevlig och givande lördag eftermiddag. Vi hoppas komma igen nästa år!
3 kommentarer:
Tack för intressant och trevlig rapport! Vi ska dit på måndag och bär med oss dina tips. Eftersom vi handlat ett par viner från Pillot som grisen i säck blir det mycket intressant att få prova 2005 Pommard Les Rugiens. Ja, alla nollsexorna från Domaine La Barroche är förstås också mycket lockande att testa...
Likaså intressant med tidig drickbarhet på 2006 Santa Duc Gigondas Tradition. Man kan ju undra varför ett så utpräglat lagringsvin som nollfemman fick plats i det årslånga sortimentet. Men har man tålamod till 2012-2013 så kan det bli kul!
Hur upplevde du frukten i 2000 Bel-Air-Ouÿ? Mörk eller röd?
Domaine Malandes har vi aldrig provat. Tour du Roy låter intressant, med närheten till Vaudésir och ett attraktivt pris....
Hej F&V, ni får säkert en trevlig måndag! Intressant att höra vad ni tycker om Pommard Les Rugiens. Ang Santa Duc Gigondas Tradition 2006 så har vi läst att Grenache gav tidig drickbarhet under 2006, och det tyckte vi stämde både där och för Barroche.
Ang. 2000 Bel-Air-Ouÿ, svårt att säga om frukten var "mörk" eller "röd"? Inte utpräglat varken det ena eller det andra. Vi smakade och pratade lite med vänner samtidigt och strax hade vi 3 de Valandreaud i glaset. 3dV är (förstås) märkbart yngre, och lite större, yvigare, mer fat och mörkare i frukten. 2000 Bel-Air-Ouÿ är nog lite rödare och mognare. Inget enormt eller jättekomplext vin, men rätt bra tyckte vi. Domaine Malandes bör ni prova tycker jag, kanske inte laserskarpa syror, men fin balans i vår smak.
Hej Vintresserad!
Kan jag be om din mailadress?
Skicka till: vinblogg@gmail.com
/Niklas J
Skicka en kommentar