söndag 10 juli 2011

Perfektion?

G&L bjuder in till provning med temat "Perfection... or near perfection?" Det gäller altså att hitta ett vin med viss utveckling, och 98-100 poäng av den där advokaten - och sedan sätter L. ihop fem flighter med godsakerna. KC&N ordnar fem passande rätter till. Ett par ord om maten först, N. har en mycket sympatisk matfilosofi som bla. omfattar: rena och okonstlade smaker, ta tillvara på mycket av råvaran, och lite "slow food". Inget extremt alls - utan tvärtom särdeles välbalanserat och mycket gott.

Flight A (Kalvtartar)
Vin1: En mycket utvecklad och mogen Bdx med tryffel och allehande mognadstoner (läder, stall, undervegetation, snyggt jordig). Syran lite före frukt och tanniner, allt ändå i underbar balans, fenomenalt gott (och faktiskt kvällen vinupplevelse redan i första glaset, 99). Gissning: Vänstra stranden, 1961
Facit: 1961 La Mission Haut-Brion - wow, vilken start!

Vin2:
Detta är också väldigt gott, klart yngre och till en början mer knutet än vin1. Betydligt yngre frukt med mer struktur (både syra och eleganta tanniner). Aristokratiskt vin med superb längd, mycket gott - med ett flertal år framför sig. (93-95), gissning vänstra stranden 1990.
Facit: 1986 Leoville Las Cases

Vin3:
Stor "in-your-face" doft av röda bär och mogna plommon, smaken följer doften precis och detta är helt enkelt hedonistiskt supergott. Betydligt tillgängligare än vin2, men med god struktur. Detta skulle jag väldigt gärna dricka en flaska av... suveränt gott idag, och ett av kvällens viner (97-99), gissning 1990 högra stranden / Merlot.
Facit: 1990 Ch Montrose (med ovanligt stor andel Merlot)

Vin4
Ett yngre intryck, men ändå med utveckling och mognad. Snyggt och balanserat. Bara vissa likheter med vin3, ändå är gissningen även här 1990 och högra stranden (94-95).
Facit: 1994 Dominus

Flight B (Oxsvans-ravioli)

Här är vinerna klart yngre, fruktigare och tanninerna mer framträdande. Det är moderna viner med "mycket av allt", och inledningsvis var jag helt fel ute - nämligen i Shiraz-land.

Vin5
Modern frukt och kafferost, snyggt och balanserat, ändå rätt utvecklat i sällskapet, mycket gott (93-95). Ingen direkt gissning.
Facit: 1997 Pahlmeyer Red Wine

Vin6
Lite strävare, tuffare och längre än vin5, men i liknande modern stil. Växer hela tiden i glaset, en stund tror jag att detta är mitt vin... men sedan överger jag den tanken, det var en miss (95++)
Facit: 2003 Leoville Poyferre (mitt vin - som jag dock i ärlighetens namn inte provat på ett flertal år)

Vin7
Ännu rikare frukt, med lite lakrits och mörk choklad, väldigt kraftfullt och det är här jag går fel ut i Shiraz-land, stor potential. (95+++?)
Facit: 2005 Pavie

Vin8
Svalare och bärigare, elegant och mycket god med en lite nickel-svartvinbärsfrukt - fast som sagt lång och elegant. Passar inte alls i Shiraz-landet. Kanske något svalodlat från nordvästra USA? (94-96).
Facit: 2001 Quilceeda Creek

En riktigt skön flight med verkligt tuff konkurrens, alla vinerna hade kanske behövt (ännu) mer tid i karaff el. glas för att verkligen komma till sin rätt. Efteråt smakar jag en liten slurk var av 2003 Leoville och 2005 Pavie, och de har tveklöst utvecklats mer.
Flight C - här står det snart klart är vi är i Syrah-Shiraz-länderna. Många landar i gissningen att vin 9, 11 och 13 är Norra Rhone medan 10 och 12 är Nya Världen. Men vilka?

Vin9
Arketypisk mogen, utvecklad nord-rhonare med snygg frukt, balanserad ton av peppar och chark, och mognadstoner av läder och örter. Väldigt väldig god! (97-98).
Facit: 1998 La Mouline, Guigal

Vin 10
Lika arketypisk aussie-shiraz med söt, nästan likörtonad kärna av Shiraz-frukt, med eukalyptus lindat runt om. Denna är mogen och mycket god, gissning 1998 Jim Barry The Armagh.
Facit: 1998 Henschke, Hill of Grace

Vin 11
Stor doft, upplevs yngre än vin9, med massor av frukt, peppar och rökta charkuterier. Klart tuffare tanninstruktur - ändå otroligt gott, gissning på en riktigt bra Hermitage mellan 96 och 99.
Facit: 1998 La Turque, Guigal
Vin12
Helt klart nya världen med superkoncentrerad frukt, lite kantarell eukalyptus. Också otroligt god!
Facit: 1998 Grange
Vin13
Det minst tillgängliga vinet i flighten som behöver rätt lång tid i glaset, men ändå tydlig norra rhone med röd frukt, orientalisk kryddlåda och peppar. Också väldigt god - fast ändå minst attraktiv i flighten.
Facit: 1998 La Landonne, Guigal.

Wow igen - vilken flight! Stort tack till R&B som ordnat möjligheten att få prova alla tre LaLaLa-vinerna, med lagom utveckling och dessutom tillsammans med två verkliga storheter från down-under. Min favorit idag var La Mouline - den var mest utvecklad och elegantast, medan bordet inte kunde motså koncentrationen hos Grange.
Flight D - "bara" tre viner...
Vin14
Häftig, komplex, tät frukt. Svårgissat.
Vin15
Liknar vin14, men ännu tätare frukt, mycket extrakt (fast inte överextraherat) och fat.
Vin16
Klart annorlunda med en mer transparent färg, och (bättre) balans. Nypon, rosor, röda vinbär ger att detta bör vara en medelung Nebbiolo av bästa märke.
Sedan vidtar en diskussion runt bordet - och vi kommer fram till att det nog är Spanien-Italien som är temat, och vinerna får en stund till i glaset. Då lyckas jag faktiskt sätta att vin15 är 2004 Aalto PS, och vin16 är ett av Gajas toppviner, 2004 Sori San Lorenzo. Att vin 14 var 2004 Flor de Pingus hade jag dock inte en susning om. Ännu en jämn kanonflight, jag föredrog Gaja-vinet, medan det f.ö var ganska jämnt.
KC&N serverar en himmelsk hemgjord hjortkorv till.

Sista flighten - nu är anteckningarna extremt knapphändiga, och minnet inte på topp (däremot humöret!) trots att jag faktiskt spottat en del av vinerna.

Vin17 är en ganska utvecklad aussie-shiraz av toppkvalitet. Är det måntro nu en The Armagh? Nejdå, det är kvällens andra 1998 Grange! Denna har dubbeldekanterats kvällen före och upplevs mer utvecklad än den tidigare flaskan.
Vin18
Här tycker jag (och någon till vid vår del av bordet) att det är något knas med doften, medan andra änden av bordet tycker detta är suveränt. Jag har ingen direkt aning, en övermogen Bdx?
Facit: 1990 La Chapelle
Vin19
Gott och koncentrerat, relativt utvecklad aussie-shiraz, ingen gissning.
Facit: 1998 Fox Creek Reserve

Är då dessa nitton viner perfekta, eller bara nära perfekta? För mig är det ingen "verklig hundrapoängare" även om 1961 LMHB och 1998 La Mouline är väldigt nära. Förra årets 1982 Latour är en aning större vinupplevelse. Dock så är upplevelsen jämnare i år - alla dessa viner är mycket bra med förnämlig komplexitet och balans, jag skulle extremt gärna dricka en flaska hemma - och visst mår de bra av lite mer utveckling. Avslutningsvis - ett stort tack till L, G, N och KC för hela evenemanget - en högtidsstund för vinälskare!

PS. För transparensens skull - allt betalt med egna slantar, och vinerna serverades helblint. DS

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mkt bra bra sammanfattnig av en fantastisk kväll. Otrolig balans genomgående, inklusive maten.
En liten detalj, Quilceda Creek Cabernet var årgång 2003, 100 Parker points.
Jan W

Anonym sa...

Rättning, kollade just foton och det var 2001, 98 points!
Jan W

Red Scream sa...

Hedoniskt! :-)