onsdag 20 juli 2011

Semesterviner (3 av X)

Så har vi då lyckats locka ut G&Es farmor&farfar till landet - och därmed så inleds middagen med drink på terassen och vi öppnar då en NV Langlois Crémant de Loire Brut (SB 7404, 119 kr) med en fin mousse och en balanserad torr smak med både gröna och gula äpplen, grape och mineral. Det som framförallt imponerar på mig är balansen - den brukar man få betala mycket mer för. Visst är en årgångsskumpa (tex en 2004 Camille Savès) klart ett par snäpp bättre med mer komplexitet och längd, men jag tror Langlois skulle klara sig rätt bra blint mot enklare budgetskumpa.

Till varmrätten blir det vin i farfars smak - 2005 Ch Daugay, St Emilion GC. Även det smakar mycket bra med bra frukt, struktur (snygg kombo av blyerts och paprika) och en del utveckling (bla anis). Vinet är gjort på 50/50 CabFranc och Merlot - och jag upplever att det sitter ihop mycket bra - inga dominerade toner varken av "soft Merlot-frukt" eller "grön paprika CabFranc", skönt och mycket drickbart. Farfar ger två tummar upp!

Hallon, jordgubbar och glass får sällskap av ett glas 2005 Ch Cantegril, Sauternes. Det funkar utmärkt bra och alla gillar vinet starkt, klart mer intensitet än de "instegs-Sauternes-kopior" som finns på SBs hyllor. En viss krämighet i avslutet (snarare än syra-snörp) indikerar att vinet nog är på sin topp nu. En god kväll på terassen!

Inga kommentarer: