onsdag 27 juli 2011

Semesterviner (4 av X)

Semestern lunkar på och vi har packat ihop "allt" och flyttat hem till förorten ett par dagar, och passar då på att bjuda hem familjen D på middag. De bor på gångavstånd och är himla trevliga, ändå så går det ofta ett par månader mellan vi ses - vilket är synd - det får bli ändring på det i höst då "småtjejerna" nu blivit så stora att de börjar i parallellklasser i förskoleklass.

Vi inleder kvällen med ett säkert kort, 2004 Camille Saves, Grand Cru från Bouzy är precis så bra som tidigare flaskor med en härlig skimrande lyster i färgen, en nästan krämig doft med nötter och mogen frukt och en lång, krämig väldigt god smak med perfekt mousse. Vi brukar ju gilla Blanc-de-Blanc, men denna skumpa är gjord på 80% Pinot - lika gott för det.

Till de grillade lammkotletterna blir det två viner, först en 2002 Ch Beychevelle, Saint-Julien, som har en helt utmärkt stor och utvecklad doft (vinbär, ceder, citrus)  som passar som hand i handske för oss Saint-Julien-frälsta! Kvällens doft utan tvekan. Smaken är ganska slank och frisk, också mycket god men kanske aningen tunn i mitten. Perfekt att dricka idag och ett par år framåt, men ingen långliggare. 2005 Domaine la Monardiere Vielle Vignes, Vacqueyras är gjort av Grenache 60%, Syrah 20%, Mourvèdre 20% från gamla stockar (ca 60 år) med moderna metoder (låg avkastning, avstjälkning, naturlig jäst, stora ekliggare, varken klarning eller filtrering) och skulle förstås ha fått en vända i karaffen. Nu blir det luftning i glasen - det funkar också, men lite långsamt. Vinet är helt annorlunda än första glaset med en tät frukt och viss "Grenache-kirsch" men inget som dominerar utan fin balans och ändå mycket bra kraft. Några års lagring har (som väntat) gjort att det hela sitter ihop mycket bra. Samtidigt kan jag inte helt släppa tanken att det kanske var ännu godare när det var yngre och mer "in-your-face". Just nu lite av en mellanfas skulle jag säga - alla runt bordet gör ändå tummen upp till båda rödvinerna.

Till en väldans god hallonpaj (tack A!) så blir det även en flaska 2007 Ch de Juge, Cadillac. En av SBs standard-söta Sauternes-wannabees. Smakar bra (den goda årgången märks) även om det helt klart är ett par snäpp upp till "riktig" Sauternes.

Inga kommentarer: