söndag 26 juni 2011

Viner vid midsommartid

Efter vissa betänkligheter och diskussioner kring väder, halsont och huruvida G&Es farmor skulle kunna ta sig fram på landet (fallolycka) samlas iallafall denna del av släkten på landet för att fira midsommar, på liknande sätt som vi gjort ganska många år: en traditionell svensk midsommarlunch med sillar, tillbehör, färskpotatis mm. Då blir det sill och nubbe (mycket måttligt, bla med tanke på de fyra mellan 2 och 8 år), väldigt trevligt ändå och solen lyser och vi sitter ute på verandan. Till middagen har A. varit på Texas Longhorns Deli och handlat mycket fin hängmörad entrecote som får sällskap av en färskpotatis sallad och bea, det smakar alldeles utmärkt. Till detta har jag valt två viner: 2000 Haut-Bages Liberal, Pauillac som smakar bra med skön, relativt slank svartvinbärsfrukt och viss komplexitet från elva års lagring. Ändå inte riktigt så bra som jag hoppats. Väntar ännu på den riktiga fullträffen från detta slott som ofta får goda omdömen i skrift. Flaskan tar dock slut först, och de andra gästerna beskriver det som en "smooth" och relativt lättsam Bdx. I glaset bredvid finns 2006 Old Vine Zin från Seghesio. Det är mer kraft, en sötare frukt (en cocktail av vinbär, tranbär och jordgubbar), och lovar också gott för framtiden, även om det har viss eldighet så upplever inte jag någon obalans eller "tung i gumpen" som vissa Zin lätt får. Seghesio-vinet har bra syra och struktur. Faktiskt aningen intressantare denna kväll tycker undertecknad.

På midsommardagen bjuder C&T på perfekt mör och välsmakande lammrostbiff, färskpotatis och en grek-inspirerad sallad till. Då letar vi fram en 2004 Ch Haut-Plentey, St Emilion GC som levererar klart över förväntan med stor och komplex doft som visar mycket av det högra stranden är känt för: korinter, lakrits, hallon, citrus i förvånansvärd harmoni. Här har vi träffat mitt i drickfönster-krysset och vinet smakar suveränt gott, långt över de 160-170 kr det kostade 2007/2008.

Till sist en 2006 Tegernseerhof, Steintertal Riesling, Wachau som får göra sällskap med ugnslax på söndagkväll - här får vi en utvecklad, ganska rik Riesling-upplevelse med mineraler (skiffer), ljusgula äpplen, blodgrape, lime, och några första antydningar till Riesling-petroleum. Bra syra, och utmärkt balans. Eftersmaken är lång och mycket god, tyvärr sista flaskan. Tidigare provad (ej bloggad) med liknande intryck. Årets första bad blev också avklarat, en skön start på sommaren!

Inga kommentarer: