fredag 15 juli 2011

Semesterviner (del 1 av X)

Semester sedan knappt två veckor och den där sköna, tillbakalutade tillvaron passar alla fint. Lite bad när solen tittar fram, läsa tidningen, eftermiddagsfika och middagar på terassen tillsammans med C&T och G&Es kusiner. Det blir föralldel ganska livat med fyra barn mellan 2 och 8 år, men det är en del av charmen. Tyvärr har G&Es farmor ramlat och slagit sig i höften - så hon och farfar är mest kvar i stan. Häromkvällen fick vi besök av grannarna M&A och då fick vi anledning att ta fram några ostar och ett par flaskor rött till, nämligen:

2009 Janasse Terre d'Argile, CdR
Detta är bara alldeles ljuvligt gott med skön, ganska mörk Grenache-frukt (lär vara 1/3 vardera av GS&M vilket klart förklarar "the dark side") samtidigt med fin viol, mandelmassa, och mörka bär i både doft och smak. Tanninerna finns där, men de är ganska snälla och slipade redan nu. Lite örter och mineral, allt i utmärkt balans. Väldigt gott och tillgängligt idag för ca 150 pix, extremt prisvärt.

2004 Warwick Trilogy
Ett helt annat vin (förstås) en Bdx-blend från Stellenbosch gjord på Cab Sauv, Franc och Merlot från Simonsberg. Vingården återstartades av fam Ratcliffe 1964 - så man har hunnit skapa sig en hel del egen erfarenhet och viss ålder på rankorna. Detta smakar också alldeles utmärkt med en fruktdriven (vinbär, björnbär och lite hallon) smak men även lite sekundäraromer med bla läder. Sitter som en sportkeps till grillad entrecote, och inte en gnutta "bränd bakelit" i vinet - skönt. Synd att det inte finns tillgängligt i Sverige längre, en av de bästa Bdx-blends från SA som vi provat faktiskt. T's favoritvin!

Vi avslutar kvällen med en klassiker - 2005 Le Doyenne, Premieres Cotes de Bordeaux (tack igen till Bristly för att ni tog in dessa). Detta är egentligen farfars favoritvin, men vi har en flaska kvar till honom. Det smakar också utmärkt bra med lite svalare frukt, och mer struktur än de övriga vinerna. Extremt bra bruks-Bdx för 150 SEK.

Inga kommentarer: