tisdag 19 juli 2011

Semesterviner (del 2 av X)

Solen skiner rejält idag, och barnen har nog tillbringat lika mycket tid i vattnet som ur. Middagen blev lite senare än vanligt pga en väldigt trevlig drink nere vid vattnet hos grannarna - inga märkvärdiga viner, utan lite italienska tilltugg och en aperitivo med lite bitter, prosecco och lite mer pärlande efter tycke och smak - kalastrevligt! Till middagen blir det en finfin bruks-Bordeaux, 2006 Ch Cambon Pelouse, Haut-Medoc. Vi får en ganska utvecklad bdx-näsa och en riktigt bra smak med slanka, svala svarta vinbär; grafit och lite läder och utveckling - utmärkt mat-Bordeaux som är mitt i drickfönstret nu.

Häromkvällen blev det en vit grek, 2010 Santorini Assyrtiko (SB 2338, 99 kr) som levererar fint till ugnsbakad lax med en torr, relativt fruktig smak med inslag av citrus och grape. En bra syra och fin balans samt rätt tydliga mineraler (man kan lätt föreställa sig att druvorna växt i vulkanjord) - mycket gott tycker alla. Sen kanske Sigalas version är något eller några snäpp bättre, men på sommarterassen funkar detta bra.

En annan kväll blev det 2007 Mayu Reserva Syrah (SB 6699, 89 kr) från Valle del Elqui i Chile. Ni kanske minns vinet som fick 19/20 i Decanter? Vi provade 2006an för ett drygt år sedan:
http://vintresserad.blogspot.com/2010/06/89-kr-for-1920-decanter.html
och tyckte att det fanns en del att gilla, även om det inte var några 19/20. Årgång 2007 är ungefär lika bra, rätt så druvtypisk, men också väldigt modern kalljäst frukt (mörka bär, viol, och lite vitpeppar). Som jämförelse är TH Leyda Syrah (SB 95039) ett elegantare och mer Syrah-typiskt vin, men kostar också en del mer. Farfar gillar dock inte alls Mayu, utan föredrar 1999 Ch Mangot, St Emilion, som vi övriga tycker är väl långt över kanten (vilket inte den förra flaskan var i våras, så tydligen flaskvariation).
 
En 2001 Ch Haut-Condissas, Medoc är veckans bästa vin med tät och rik Merlot-frukt från Medoc, svartavinbär, björnbär, plommon och korinter i harmoni. Utvecklas hela kvällen i glaset. Helt enkelt en riktigt bra modern Bordeaux med början till utveckling. Inget som slår en Premier Cru (vilket en del påstår), men jag skulle inte ha några tveksamheter att ställa den bredvid en Clerc-Milon eller Beausejour-Becot. Så får vi se vad den kommande veckan har att bjuda på!

Inga kommentarer: