fredag 10 februari 2012

2006 Quercecchio

Vi har uppskattat både årgång 2004 och 2005 av denna Brunello från vår dansk-italienske pusher. Så var det (äntligen) dags att dra korken ur en första 2006a som ju anses var en verklig toppårgång för Brunello. Vi karafferar så länge det går (ca 30 min) och får upp temperaturen till ca 16 grader. Redan den granatröda (eller kanske rubinröda) transparenta färgen är mycket vacker (även G, snart nio år tycker att vinet är vackert i karaffen!) och lovar gott. Doften är härligt komplex (men ännu främst fruktdriven) med en bukett syrliga bär (röda vinbär, lingon, surkörsbär) tillsammans med lite blomnoter allra högst upp. Smaken drivs av flera komponenter: den friska röda frukten, en redig syra och ganska potenta men finmaskiga tanniner. Längden är utmärkt. Det verkligt gott redan idag - och lovar än bättre om ett par år. Det kan nog bli både lite komplexare och lite mer harmoniskt. Något vi framförallt gillar är att vinet bärs av sin frukt, och inga överdrivna toner av ek eller bränt trä. Det känns bra att ha ett betryggande antal flaskor till i förrådet

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Så, bara så där. En jämförelse 04, 05 och 06??

Mvh David

Vintresserad sa...

Hmmm - det var ett tag sedan vi drack 04an. Vill minnas att den var en trevligt komplex och utvecklad sak, med rätt tydlig tobakston. Spontant skulle jag nog säga att 04 och 05 är ganska likartade i utveckling idag, medan 06 är klart yngre och med mer frukt, syra och tannin. Frukten är så god att man lätt kan dricka den också idag. Har en 04a kvar... det kan dra ihop sig till en mini-vertikal frampå vårkanten. MVH - Vintresserad