söndag 19 februari 2012

1998 Talbot

En av de sista "trotjänarna" ur en dryg halvlåda inköpt för ett tiotals år sedan. Vi drar korken och karafferar ca 30 min före kalvsteken serveras. Det smakar bra, med fin, lite syrlig vänstra stranden-karaktär. Tidigare flaskor har varit en aning kantiga, inte denna. Det är dock inget "grand vin" - utan en bättre bruks-Bordeaux. Som vanligt (höll jag på att skriva...) så börjar det roliga långt efter att maten tagit slut. Vi låter de två sista glasen stå till läggning av barnen är klar - drygt fyra timmar efter korken drogs. Nu är det klart bättre, öppnare och med mer komplexitet (läder, sötlakrits, örter, aning kafferost mm) och alltihop är mer harmoniskt och trivsamt. Fortfarande inget grand vin kanske, men utan tvekan en 89-91 poäng (initialt skulle jag nog sagt 87-89). Att man aldrig lär sig att lufta tillräckligt mycket.

Inga kommentarer: