måndag 13 februari 2012

2001 Clos Fourtet mm

I helgen firade vi svärmor som nyligen fyllt jämnt, det blev en fin oxfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng och till det två flaskor rött:

2000 Ch La Garde, Pessac-Leognan
Utvecklat, lite rustikt vin med viss jordighet. Bra Bordeaux-karaktär. Första intrycket var en gnutta TCA, men det var bara "rustik källardoft" - den vädrades bort och vinet smakade som allra bäst de sista klunkarna. Hamnade lite i skymundan parallellt med:

2001 Clos Fourtet, St Emilion 1GCC
Riktigt bra högra-stranden-vin med både söt, tät plommonfrukt (rätt Merlot-typisk) och en viss utveckling. Tanninerna är i baksätet medan den sammetslena frukten smeker gommen och flaskan tar slut alldeles för fort. G&Es farfar (som är känt kräsen Bdx-drickare) är mycket entusiastisk. Kul!

På söndag besökte jag den årliga HiFi-mässan på Sheraton. Det är kul dels för att man kan lyssna på mycket rolig musik, oftast med en hög kvalitet på återgivningen (eller åtminstone på prislapparna!) och i år fanns det minst fyra rum med anläggningar som betingar sjusiffriga belopp. Jag hann med att lyssna på tre av dem, och det är en häftig upplevelse. Inte minst tyska MBL-uppställningen var klart imponerande. Sedan är det roligt att botanisera bland fonogrammen (det fanns en hel del vinyl till salu, men även förstås olika CD-format och en del Blu-Ray). Det finns också en hel del utrustning till priser som "normala människor" kan anskaffa med ett medeldjupt ingrepp i plånboken. En intressant lösning (MH 800 DSP) kommer från firman XTC som har byggt ett par små högtalare som DSP-korrigeras i datorn (enbart byggda för att spelas från dator) - bra återgivning, små placeringsvänliga högtalare och en låg prislapp (under 5000 sek, dvs mindre än en flaska Bdx Premier Cru-vin).

Till söndagslaxen skruvade vi upp en flaska 2009 Leitz Berg Rottland - som smakade utmärkt bra med rik och grönskimrande Riesling-frukt. Inte lika mycket syra eller mineral som i firmans Alte Reben-viner - likväl mycket gott i sin lite mer tillgängliga stil. Och så var det måndag igen.

PS. Sista glaset 2006 Quercecchio smakade minst lika bra två dagar efter öppning, så det kommer att klara lagring fint - och mår bara bra av mer luft än det fick i fredags. DS

Inga kommentarer: