tisdag 28 februari 2012

Briljant från Bourgogne

Pinot Noir är inte direkt hemmaplan för Vintresserad, även om det förstås blivit en och annan genom åren. När då möjligheten dyker upp att både få prova ett antal viner med utveckling och dessutom tillsammans med utmärkt mat så gäller det att passa på. Här följer korta noteringar om vinerna.

2006 Beaune 1er cru Greves, blanc
Medelfyllig och elegant, en söt gulfruktig doft och en helt torr smak med skön frukt och snygga fat. Väldigt gott och köpläge för den som uppskattar enkla nöjen!

2003 Meursault var betydligt tyngre, och en gnutta oxiderad. Häftig, komplex och god.

1998 Puligny-Montrachet 1er cru Les Combettes upplevde jag som allra bäst i flighten med suverän balans och längd.

Nästa vita flight omfattade tre tungviktare:

1997 Chassagne-Montrachet 1er cru Ruchottes
Rik, komplett, nötig, utvecklad, enastående god och i perfekt balans idag, bäst i flighten.

2003 Batard-Montrachet Grand Cru
Otroligt rik och komplex smak, ändå lite märkt av det varma och svåra året.

1978 Corton-Charlemagne Grand Cru
Mycket utvecklad, rik smak med lemoncurd och en gnutta (god) kittost! En av kvällens häftigaste vinupplevelser. Drick upp relativt snart tror både jag och de rutinerade rävarna runt bordet.

Vidare till första röda flighten:

2006 Gevrey-Chambertin, 1er cru Clos Saint-Jacques
Initialt lite knutet, efter en stund så får vi en finfin pinne med den där patenterade kombinationen av rödbärig frukt, kryddor, syra och elegans som bara (?) en bra röd Bourgogne kan erbjuda. Min favorit i flighten.

2003 Beaune Clos des Ursules
Läcker och häftig med utveckling (skogssvamp, undervegetation) och lingonsyrlig frukt. Ändå lite funky och årgångsmärkt.

2001 Latricieres-Chambertin Grand Cru
Tunga saker från en ganska liten skörd. En rikare och tätare smak med betydligt mer struktur. Ganska stram och tanninerna är kanske lite för framstående idag. Kom igen om tio år eller så.

2000 Moulin-a-Vent Clos de Rochegres
Denna var verkligt kul, frukten och strukturen är riktigt bra och står väl uppemot sina kusiner från norröver. Silkig munkänsla, en aning kolaton, skön rödbärig frukt och fin utveckling och balans. Faktiskt det näst godaste vinet i flighten idag!

Så till den sista flighten, med röda tungviktare:

1997 Pommard 1er cru Epenots
Direkt apbra! Ännu ett vin med vidunderlig balans (frukt, syra, utveckling, elegans) och den lite rikare strukturen från Pommard.

1983 Chapelle-Chambertin Grand Cru
Ett fantastiskt moget och utvecklat vin. Bör nog drickas inom en inte alltför avlägsen framtid. Hamnade lite i bakvattnet av nästa vin.

1976 Corton-Pougets Grand Cru (magnum)
Åfytusanjävlars vad bra! (ursäkta språket) - detta måste vara ett av de bästa viner jag provat (1982 Latour är ännu lite bättre, ifall någon undrar) med en härligt utvecklad doft som man kan sitta och sniffa på länge. Söt pinotfrukt inbäddad i sandelträ, orientalisk kryddlåda och en mängd andra subtila noter av utveckling. Smaken är ännu lite bättre med perfekt balans och utmärkt längd.

Maten passade utsökt till varje vinflight. Alla vinerna kom från firma Jadot. En mästerlig och helgjuten mat&vinupplevelse, och dessutom hade vi väldigt trevligt runt bordet! Ett särskilt stort och varmt tack till Cattis&Co på VinUnic som ordnat!

Fler intryck (och mer detaljer)
http://vinare.blogspot.com/2012/02/jacques-lardiere-och-louis-jadot.html

http://caferotsunda.blogspot.com/2012/02/esperanto-den-27-februari.html

Inga kommentarer: