lördag 18 februari 2012

2008 Osterberg Riesling, L. Sipp

Familjen är ännu inte 100% frisk - så det blir en lugn middag hemma med torsk, ägg och persilja. Vi är nyfikna på 2008 Grand Cru Osterberg Riesling, från Louis Sipp. Vi får en lite knuten doft till att börja med, och inser att vi nog är lite tidigt ute. 2008 är en årgång med tight frukt och hög syra. Färgen är ljust gul-grön. Även efter en timme i öppnad flaska och glas är doften fortfarande ganska tillknäppt (lite citrus och grape) smaken har dock kommit igång fint med riktigt höga, fina syror, gröna äpplen, citron och grapebeska och helt utmärkt längd. Riktigt gott för den som går igång på eleganta syraspjut. Skulle gissa att det blir lite mer Alsace-karaktär (kryddighet) med lagring. 2008 lär vara en toppårgång som klarar lång lagring - vi får se hur det utvecklar sig.

PS. I glaset bredvid finns sista slurken av 2009 Leitz Berg Rottland - som är bredare, fruktigare (en aning mer päronsplit, fast på ett bra sätt) men också lite lägre syra och en aning grövre - ändå väldigt bra för de 150 SEK vinet kostade på SB för ngt år sedan om vi minns rätt. DS

3 kommentarer:

Gôut sa...

Osterberg är ett av mina favorit-Grand Cruer och 2008 ett kanonår för oss syratalibaner. Borde vara stor chans för hög utdelning med lite tålamod.

Toban sa...

149 SEK, för att vara exakt. (Knäcker nämligen också sista flaskan just ikväll. :-))

Red Scream sa...

Kul med lite riesling! :-)