lördag 29 september 2012

Utan Etikett

Vad betyder egentligen en etikett? Eller ett omslag (bok, skiva)? Eller en förpackning överhuvudtaget? Och hur påverkar formen och utseendet på dessa - hur en vara (innehållet) uppfattas av en potentiell konsument?

Dessa intressanta frågor ställs av "The Label Project":
http://thelabelproject.co/

Upplägget (min fria tolkning) är att en vinfirma vill testa hur deras produkter (innehållet, inte förpackningen!) uppfattas av ett antal vin-intresserade människor runt om i världen. Man ordnar därför "The Label Project" med hjälp av en/flera reklambyråer och ser till att skapa ett lagom stort hemlighetsmakeri och sedan skeppa ut tre flaskor med okänt innehåll för avsmakning. Vi vin-intresserade (främst bloggare om jag förstått det hela korrekt) skall sedan prova och försöka komma fram till druva och region, men faktiskt inte avge ett kvalitativt omdöme om vinet. Jag har ändå valt att göra det nedan - helt enkelt för att det är kul att kunna göra det helt utan prisreferens. Svaren skulle lämnas in den 28/9 och vilka vinerna är avslöjas den 1/10. Det var ett mycket roligt och intressant att prova vin på detta helblinda sätt! Skulle vara kul om tex en svensk vinimportör gjorde något liknande. Här är mina intryck av vinerna, gissningar om druva och region och ett enkelt poängomdöme.

Vin #1:
Färgen är ljust gulgrön. Doften medelstor och ganska ung. Inga påtagliga frukter, typiskt vitvin med lite grönt äpple, druvor och en aning citrus. Smaken följer doften väl och ger ett balanserat intryck av gröna äpplen, lite (snäll) citrus och en bra balanserad syra och liten angenäm beska mot slutet. Gissning att detta är en ung, oekad Chardonnay från 2010 eller 2011. Vissa drag av Chablis eller Petit Chablis. Frukten känns svalvuxen (inga tropiska toner), men ändå relativt fyllig – så min gissning blir ett svalare område i Australien. Adelaide Hills, Orange, eller kanske Mornington. 86-87 p. Gott och välgjort bruksvin.
Vin#2
Tät röd-svart-purpur färg. Stor, närmast opulent doft med orientaliska kryddor, björnbär och lite torkad frukt. Smaken ger en ganska tät frukt, mer kryddor (viss pepprighet) och känns ändå inte "over the top" - vilket igen antyder ett svalare område i Australien (högre höjd i Barossa Valley, kanske Eden Valley?) Det finns både syra och tanniner, som är väl integrerade. Druvan är med största sannolikhet Shiraz. Gott och välgjort, bättre vin, 89 p.
Vin#3
Färgen är väldigt lik vin#2, doften är svalare och lite slankare med en tydlig mintighet. I smaken finns mörka bär och fin cassis - så slutsatsen är Cabernet Sauvignon från Australien. Jag gissar på regionen Coonawarra (vissa likheter med Wynns Cabernet). Även detta vin upplever vi som välbalanserat och gott (även om minten kan upplevas som lite dominerande). 88-89 p.
En kul, annorlunda och utmanande ”tävling” i att se bortom etiketten och fokusera på innehållet i flaskan. Stort Tack till "The Label Project"! 

2 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Jag känner inte alls till ”the label project”. Har inte hört talas om det tidigare. Men det låter lite liknande en tävling för bloggare som gjordes för något år sedan. En anonym flaska (eller om det var fler än en? Tre kanske?) skickades ut till bloggare, runt om i världen om jag minns rätt, och så skulle man gissa vad det var för vin. Dvs varifrån det kom.

Den som vann tävlingen fick en resa till området.

Blev en massa bloggande om de olika vinerna förstås. Och så blev det en svensk som vann resan. Som var till Costières de Nîmes. Blev som sagt en massa bloggartiklar om det hela. Bra publicitet, vilket också förmodligen var hela poängen. Reklamkampanj helt enkelt. Organiserat av en marknadskommunikationskonsult om jag minns rätt.

Label Project kanske inte alls är det. Eller så är det en reklamkampanj. Intressant ändå.

Totalblind provning drabbas man av ibland på vintävlingar, tex i juryn på Concours Mondial de Bruxelles. Man vet inget om vinerna man provar, annat än att de är av ungefär samma årgång och presenteras i relativt homogena grupper om ca 20. Mycket intressant. Och mycket svårt att hitta rätt. Vet men ingenting om vinet ska det mycket till att hitta ”rätt”. Det är den typen av erfarenhet som får mig att bli lite skeptisk till uttalanden som t.ex. ”visst känner jag skillnad på de olika kommunerna i Bourgogne” som jag läste nyligen...

Men det är också en intressant principfråga: är det någon poäng med totalblinda provningar? I så fall vilken? Kan det vara så att för att kunna uppskatta ett vin behöver man veta något om det? Tja, frågor som inte har några enkla och entydiga svar.

Ju mer man kan om vin desto mindre inser man att man kan.

Men å andra sidan, vin är ingen tävling som går ut på att "vinna":
http://www.bkwine.com/sv/reportage/mer/att-blindprova-eller-inte/

-P

Jon Iddeng sa...

Gode forslag, som jeg ser du deler med de danske deltagerne. Området har vi tippet helt likt, men jeg landet på en sauvignon blanc på vin 1 og malbec på vin 3. Shiraz fra Barossa gjettet jeg også på vin 2.

I morgen får vi vite svaret! Lykke til. Jon fra Vin og Ruin