söndag 9 september 2012

2005 Langhe Nebbiolo (La Spinetta)

Söndag kväll är ofta lite vemodigt, man har börjat förbereda och planera för arbetsveckan och alla aktiviteter, och njuter kanske inte av helgkvällen på rätt sätt utan i tankarna är man redan på tisdagen och undrar hur den dagen skall gå ihop? Nåväl, vi försöker laga en god och barnvänlig middag iallafall, och inleder med kronärtskocka på klassiskt vis (kokt, serverad med smör&salt). Barnen älskar detta - och även vi vuxna tycker det är gott - men svårt att matcha med vin? Vi dricker oftast ett glas öl - fast kanske skulle en bättre Riesling från Alsace funka? Tips mottages gärna!

Varmrätten är en italiensk lövbiffspasta med tomat och pesto, och till det korkar jag upp en 2005 Langhe Nebbiolo från La Spinetta. Korken dras ca 1 tim innan servering och jag häller upp ett glas. Som väntat lite knutet, men lagom till maten så får vi en skön och riktigt komplex nebba-näsa med djup, mörk frukt (mörka bär, surkörsbär, lite nypon och rosor), smaken är helt enkelt "perfetto" både avseende utveckling och mognad med tät frukt (samma mörka bär, surkörsbär, lite nypon och lite tomatpuré) snygga välpolerade nebba-tanniner och under alltihopa en fin matta med välintegrerad choklad och espresso från faten. A. är mycket positiv ("väldigt gott vin"). Oerhört gott (92+) för oss som gillar det moderna Piemonte (inget fel i det traditionella - minns tex:
http://vintresserad.blogspot.se/2012/08/2006-gb-burlotto-monvigliero-barolo.html
också synnerligen gott - men i en diametralt motsatt stil).

Sannolikt är detta den bästa (och sista) flaskan av La Spinettas instegs-nebbiolo från 2005. Känns som att den är på absolut topp ikväll. Har lagrats i jämn temperatur (ca 14-17 grader) i fyra-fem år från inköp, vilket stämmer väl med våra första smakprov och uppskattningar. Stark rekommendation!

Inga kommentarer: