onsdag 5 september 2012

Bordeaux 2011 med WineFinder

Så var det dags för mönstring av Bordeaux 2011 hos WineFinder och Beyerman. Årgången generellt är ju varken lika "bra" eller homogen som 2009 och 2010. Växtsäsongen 2011 skapade en hel del utmaningar för odlarna och de nya optiska sorteringsmaskinerna gick varma. En producent berättade att maskinen sorterade bort omkring 10% av druvmaterialet, jämfört med 1% 2010! Jag hann prova nästan alla vinerna men kärnfrågan är förstås hur smakade det? Faktiskt ganska mycket bättre än jag befarat. De bästa vinerna har en skön frukt, goda tanniner och en verklig fräschör (=syra) som ger längd och struktur. Det man inte får 2011 är den yppiga frukten hos 2009; eller intensiteten och strukturen hos 2010. Några producenter ansåg att 2011 är viner att dricka medan man väntar på 2009 och 2010. Jag skulle tro att man kommer att kunna dricka många 2009 "längs hela vägen"; medan 2010 kommer att kräva sin lagring. 2011 varierar däremot en hel del mellan slotten, så här gör man nog bäst att prova sig fram. Priserna är ett intressant område, alla slott har sänkt sina priser jmf med 2010, det var alldeles nödvändigt ur flera aspekter. Frågan är då om sänkningen är tillräcklig för att det skall bli en lyckad primörkampanj? Inte enligt Farr Vintners iallafall:
http://www.farrvintners.com/blog.php?blog=126

Samtidigt så var det mycket folk på denna provning - och stämningen var generellt positiv, så jag skulle tro att WineFinder är ganska nöjda (ni får gärna kommentera!).

Mina favorit-viner 2011:
  • Leoville-Poyferre: ovanligt intensiv och tät, höga och välpolerade tanniner, kommer att leva länge
  • Haut-Bailly: snygg, ren, koncentrerad, klassisk och mycket välbalanserad
  • Destieux: bra frukt med typisk (för egendomen) lite söt piptobak som skapar komplexitet
  • Dom Chevalier Blanc: ett av kvällens allra godaste viner med komplex, krämig och yppig tropisk frukt kombinerad med fin syra och mineralitet
  • Canon La Gaffeliere: 40% CabFranc och seriös selektering ger välsmakande kvalitet
  • Coutet (Barsac): skön frukt med kopiösa mängder aprikoser, och en lovande syra
Givet den varierande kvaliteten på vinerna, och de lika varierande prisjusteringarna (jmf med 2010) så blir rådet att i första hand prova vinerna innan du köper, och göra en ordentlig analys om det finns buteljerade viner från samma slott till lägre pris från annan årgång. Själv kommer jag att handla Destieux då både vin och prislapp känns attraktiva, ska även kolla vinbudgeten om den rymmer några Dom Chevalier Blanc...

Slotten har (som vanligt) med sig referensviner från tidigare årgångar (ibland fanns även att beställa), det är väldigt givande att prova samma slott från olika årgångar.

Om man vill generalisera (vilket åenasidan är praktiskt, åandrasidan lite dumdristigt förenklande) så är mina intryck:
2009 - jäpp, den är så yppig och häftig som farbror Parker sagt. Förmodligen svårt vanebildande för alla som uppskattar modern Bdx.
2008 - en blandad årgång med en del hyggliga viner i vardande, fast flera är lite obalanserade och i tunnel idag. Ryggläge.
2007 - de flesta viner är färdiga att dricka, helt ok mat&restaurantviner, men på egen hand blir de ofta lite tunna. Ett vin som överraskade positivt var 2007 Chasse-Spleen.
2006 - bara något enstaka vin med i år, men 2006 Gazin var riktigt god.
2005 - ett par viner fanns med, alla riktigt bra - så hajpen kring 2005 känns motiverad, och de börjar att komma ur tunneln - dags att prova lite fler nollfemmor!
2004 -  klassisk årgång med drickfärdiga viner. Lite i skymundan av 2003 och 2005. Bra för oss som dricker Bordeaux!

Enda lilla besvikelsen var att några av de bästa slotten inte längre åker med på dessa "roadshows" - jag saknar tex Pontet, Montrose och Pichon Baron som varit med tidigare år. Även Grand Puy Lacoste saknas.

Som vanligt - stort tack till WineFinder och Beyerman för denna möjlighet för en Bordeaux-nörd att stilla begäret!

Här är noteringar från förra året:
http://vintresserad.blogspot.se/2011/09/bordeaux-2010.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Var också på provningen och blev precis som du positivt överraskad. -11 kändes som mycket mer en årgång för mig än -09 och -10 gjort vid samma tidpunkt. Höll Haut-Bailly -07 och -11 högst tätt följd av Leovillerna. Coutet-97 var en dröm att dricka, synd bara att dom endast gick att beställa i låda om 12 helflaskor. Vem vill köpa det? DdC Blanc var troligen kvällens vin, fantastiskt gott.
/Robert