fredag 14 september 2012

2002 Kirwan, Margaux

Efter att ha samlat buteljer i snart 15 år så infaller den trevliga situationen att faktiskt ha en del viner med viss utveckling att välja på. Samtidigt så är jag nyfiken på ett par nyanskaffade Bdx 2009, och några italienare som levererades för någon vecka sedan. Valet på fredagsvin faller till slut på en Ch Kirwan, Margaux från mellanåret 2002. Sannolikt inköpt på SB för en inte alltför avskäckande summa (strax under 300 SEK om jag minns rätt). 2002 är ju en årgång som är känd för sin tunna, ofta lite gröna frukt och alltför ofta en ganska ogin vinupplevelse. Priserna var med rätta klart lägre än tex 2000 och 2001. Ändå tycker säkert några att de var för höga. Men som så ofta i Bdx så är årgångsgeneraliseringar vanskliga. Vi korkar upp och får ett glas (stor cabernet-kupa) med tät, röd-svart-blå färg utan några antydningar åt tegelhållet. Doften är skönt komplex med både söt frukt (mörka plommon, björnbär, blåbär) och smaken hänger med fint. Vinet behöver en dryg timme i glaset för att riktigt komma i balans - då framträder en ganska djup smak med fin komplexitet och balans. Visst finns där en del stråk av piptobak som kan uppfattas som gröna, och visst finns där lite torra fat-tanniner (och en antydan av espresso) - men helheten hänger ihop bra, och framförallt den täta frukten och det ungdomliga intrycket överraskar positivt. Riktigt gott idag och sannolikt minst fem år till. Prova gärna om du har flaskor kvar, kom ihåg att lufta!

3 kommentarer:

Anonym sa...

islopyr 43
Oj vad Er vånda att välja vin efter ett antal års sparande/samlande kändes igen.

Kirwan står ständigt på min Obs-lista. Men priset beger sig uppåt och jag är inte säker på att kvaliteten hänger med, eller...

E och F sa...

Hade turen att springa på ägaren (Yann) till Kirwan på en middag för ett år sedan och då bjöds det på 95, 96 och 05. Då stod de inte så högt i min bok och köper gärna andra saker för de pengarna, men 05:an hade potential, jag kan inte säga annat. Med tid tror jag de alla kan bli bra, men som tidigare nämnt, priserna sticker iväg lite..


Erik

Vintresserad sa...

Pris och Bdx Cru Classé är alltid en känslig fråga. Vi har (faktiskt) inte köpt Kirwan sedan 2004. En snabbsökning på Wine-searcher ger att man kan hitta vissa årgångar för ca 300 SEK och en låda av toppårgången 2009 går på ca 400 GBP (+moms, svensk skatt och frakt förstås). Det känns som att det finns andra slott vars priser har stuckit iväg värre än så 2009 och 2010. MVH - Vintresserad (Peter)