tisdag 15 februari 2011

Madeira

Madeira, den gröna ön mitt ute i Atlanten har ett lite mytiskt skimmer över sig. Vinerna är sensationellt långlivade (och svåra att hitta i Sverige). Därför är det ett lätt val att prioritera Munskänkarnas inbjudan till Madeira-provning, alldeles särskilt som vår ciceron är vinbloggsvännen Niklas med sina tre bloggar, stora kunskap och synnerligen generösa person. Jag uppskattar fortifierade viner (och Vintage Port lite extra) men kunskapen och erfarenheten kring Madeira är begränsad innan denna kväll. Det kommer att förbättras ska det visa sig. Vet ni tex skillnaden mellan canteiro och estufa? Det gjorde inte jag.

Niklas berättar kunnigt och engagerat om öns historia, personligheter, geografi och olika förutsättningar för odling av druvor, och framställning av olika typer av vin. Efter en liten stund får vi in första glaset en "20 Years Old Terrantez" från Henriques&Henriques. Det är en mycket god, ganska komplex skapelse med tallbar, nötter, örter och lite citrus. En viss fruktighet/druvighet. Hög, lång och välbalanserad syra. Terrantez är en av de ädla druvorna som sånär försvunnit från ön, men tack vare den (lilla, men dock) renässans som öns viner fått de senaste 10-15 åren så har också odlingen av Terrantez ökat från ett halvt ton till numer druga två ton per år! Terrantez ger oftast medelsöta viner med ca 40-80 gr restsocker, ungefär som Verdelho.

Sedan kommer 1937 Sercial Vintage från Pereira d'Oliveira. Detta är verkligen elegans i ett glas! Nötter, citrus och balans. En närmast oändligt lång och syradriven. Ett av kvällens två allra finaste glas. Sercial är den druva som ger de torraste och mest syrarika vinerna som behöver lång tid på fat (minst 20 år enligt reglementet, men 50-60 år enligt Niklas för att få rätt syrabalans).

Vi fortsätter med 1983 Verdelho Vintage från gentlemännen på Artur Barros e Sousa Lda. Här får vi kvällens skönaste och öppnaste doft med päron och massor av nötter och mandlar. Verkligt gott och tillgängligt. Det andra av kvällens glas för undertecknad. Verdelho ger normalt medelsöta viner, och är många Madeira-nördars favorit bla för sin komplexa men balanserade doft. Det är bara att hålla med.

En 1957 Boal Vintage från Henriques&Henriques kommer in och är en klart mörkare och sötare kamrat med melass, bränt socker, fikon, tobak och lite knallpulver. Första doften är en aning funky, och det finns en aning grums i vinet, men det gör inget - också denna är mycket god, men de två glasen innan är elegantare.

2000 Malvasia Colheita Cask 40a från Vinhos Barbeito är uppenbart yngre med en fräschare och blommigare doft, trevliga nötter (bla pistach) och mandelmassa. Också denna är mycket god och med bra balans och visar att Madeira inte måste vara 65 år gammal för att uppnå balans. Det beror förstås dels på druvan, där Malvasia ger mest restsocker (ofta omkring 100 gr) istället för att lagring ska runda av syran, dels på lite modernare vinmakning. Synnerligen väl värt sina 30 EUR.

Det finns ett par "inte lika ädla druvor" där Tinta Negra Mole (TNM) intar en särställning med sina ca 85% av all odling på ön. Det är för att den är lättodlad och tålig, och ger nästan lika högt kilopris (ca 1,10 EUR, jmf med 1,20-1,40 EUR för de ädlare sorterna). Vi provar 2002 Tinta Negra Mole Colheita Cask 110 från Vinhos Barbeito, och det är inget dåligt vin - men i min bok hamnar det rejält i bakvattnet av de övriga i kväll. Vinet har både sötma och syra och mineral, men är ändå inte i rikti balans upplever jag.

Avslutningsvis två riktiga sötingar: 15 Years Old Doce från Pereira d'Oliveira som är mörk, söt, bränt socker och en lite rökig doft. Syran finns där också. Till det bjuder Niklas "Bolo de Mel" en mäktig, torr chokladkaka med massor av olika nötter i (originalrecept från Madeira) - suveränt gott! Stort tack för en fantastisk kväll! Nu återstår bara att övertyga familjen att resa till Madeira.

PS. Hur var det nu med canteiro och estufa? Jo, canteiro är den traditionella (riktiga) metoden att lagra vinerna på fat i stora, varma vindar och så småningom flytta faten längre ned när de värmts&lagrats tillräckligt. Estufa är ett slags stora tankar / kar som har en värmeslinga i sig för hetvatten. Uppnår liknande effekt men inte lika skonsamt - och används mest för enklare Madeira-viner (om jag uppfattade saken rätt). DS

1 kommentar:

Syrah sa...

Mmm, jag missade den här provningen. Har hört från annant håll att provningen var kanon. Men ibland räcker inte tiden till. Hade varit jättekul att prova, speciellt eftersom jag om några veckor ska hålla ett starkvinsavsnitt i vår lilla minikurs.

Får trösta mig med Barolo 1989 ikväll istället.