måndag 21 februari 2011

Det ljusnar

Även om kvicksilvret pendlar mellan -6 och -20, så är ljuset när solen tittar fram annorlunda nu (varmare, starkare) jämfört med mitten på januari. Köket är nu "nästan klart", bordet är inhandlat och monterat, nya köksstolar beställda så inte så mycket återstår. Även på vinfronten har det ljusnat en del, veckan som gick innehöll tex:
- En trevlig, god och klart lärorik provning av Naturliga Viner med Niklas från importören WineTrade. Ett flertal goda, friska och synnerligen välbalanserade viner där Domaine Matassa och Domaine Trevallon kanske lyste allra starkast.

- En jättetrevlig vinprovarkväll tillsammans med Munskänksgänget hemma hos M+M med tema "Viner gjorda på biodynamiskt/ekologiskt odlade druvor". Spännande att prova efter de naturliga vinerna tidigare. Här är spännvidden lite större, fast alla vinerna är bra eller mycket bra, och de växer klart med luftning. En gammal favorit är 2009 Domaine de la Boissonneuse, Chablis från Julien Brocard (SB 5624 155 SEK) som vi gärna dricker en fyra till sex år efter skörd. Det går nästan lika bra med mycket luft.

- Ett par Bordeaux-viner på hemmaplan: 2004 Saransot-Dupre, Listrac som är en klart duglig bruks-Bordeaux med ganska lagom utveckling, viss komplexitet och en snygg tobakston. Inte lika "Listrac-tight" som tex Fourcas-Dupre, men inte direkt sämre. 1998 Labegorce-Zede, Margaux är klart utvecklad och mogen med tertiäraromer av stall och läder, elegant infattade i svartvinbärs- och violfrukt. Inget "grand vin", men likväl mycket gott.

Till sist, 2000 Barolo Riserva Tre Nasi, från Carlo Merolli i Danmark. Här får vi en skön, utvecklad Barolo med bra frukt och riktigt bra komplexitet (citrus, rosor, tobak mm). En till två timmar på karaff rekommenderas, liksom vinet. Vi går utan tvekan mot ljusare tider!

Inga kommentarer: