onsdag 29 september 2010

Ädelsöta

Vinklubben på jobbet har lyckats engagera "världsmästaren" Andreas Larsson att hålla en provning med söta viner. Det visar sig vara sex sent skördade/ädelsöta viner från några olika områden. Alla viner håller mycket hög klass, något är världsklass. Världmästaren inleder med en sedvanligt trivsam och pedagogisk genomgång av områden, förutsättningar, druvor och vintillverkning. Sedan ger vi oss på vinerna:

1. Näst ljusast färg. Honung, fat, och vanilj i doften. Mandelmassa, vanilj, aprikos, botrytis i smaken. Någon säger saffran - och kanske det. Rätt krämig och ändå bra balans. Inte toksöt. Mycket gott, en av mina favoriter. Borde vara en relativt ung Sauternes, kanske en 07a?
Facit: 2007 Clos Haut Peyraguey
En verkligt bra början.

2. Den ljusaste färgen, ljust gulgrön, nästan vattenklar. Öppen lättillgänglig doft med fläder, blommor och lite petroleum. En friskare, svalkande smak - men ändå klart söt och på ngt vis fyllig, god. En Mosel Riesling av mycket god kvalitet.
Facit: 2006 JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Goldkapsel
Kul, har aldrig provat en Goldkapsel förr.

3. Gul, glimrande fin färg. Doften är länge rätt knuten, och jag undrar nästan om det är ngt knas m vinet. Smaken är dock korrekt med tropisk frukt, botrytis och nästan överväldigande söt och intensiv, häftig. Jag har ingen bra gissning på detta, kanske en ung, modern Tokaj?
Facit: 2006 Alois Kracher Grande Cuvee Trockenbeerenauslese
Jahaja, där gick man bort sig ganska rejält. Doften på vinet utvecklas ordentligt under kvällen och blir till slut bra och matchar den intensiva smaken.

4. En något mörkare gul färg än vin3, och inte lika glimrande. Doften är också rätt knuten, men man kan ana ett vin "for the long haul". Vi hittar en antydan till ylle, men också rejäl frukt och fyllighet och struktur i smaken. En del rostade fat, hög syra, också klart intensivt - men ändå i hyfsad balans. Är detta en bra Sauternes med något år på nacken, eller en super-Loire?
Facit: 2005 Ch Suduiraut
I början var detta vin inte någon favorit, men det växer med tiden i glaset och kommer att bli utmärkt för den som gillar Sauternes med struktur och kraft. 2007 Clos H-P är lättare, elegantare och krämigare i dagsläget. Flera föredrar den, men jag fyller på 2005 Suduiraut och låter stå nästan en timme i glaset och tror det har en bra framtid.

5. En mörkare färg som drar mot bärnsten. Doften är komplex och välmatad med russin, fikon, vanilj, honung och komplexitet. I smaken lägger vi till lite fin apelsinmarmelad och havtorn. Elegant och supergott. Kan det vara en Tokaj?
Facit: 2003 Huët Cuvee Constance, Vouvray
Wow, detta är altså Huëts supercuvee som bara görs av de bästa druvorna, de bästa åren. Verkligt kul att få prova!

6. Mörkast och tätast färg, klart mörk bärnsten. Doften är innehållsrik med söta, torkade frukter men också kryddig med bla nejlika, ett vin att sniffa länge på. Smaken är ännu lite bättre med en enorm längd, apelsinmarmelad, en aning paprika-krydda. Exceptionellt rik smak (nästan för rik tycker bordsgrannen). Kvällens högsta sockerhalt, och förmodligen även syra (kanske att Mosel-Rieslingen är på samma nivå?). Måste vara en super-Tokaj.
Facit: 2003 Istvan Szepsy, Tokaj Aszu 6 puttyonos
Helt klart ett Wow-vin som man kan avnjuta ett glas under lång tid och bara reflektera...

Tack till vinklubben och världsmästaren för en verkligt trevlig och lärorik provning!

3 kommentarer:

Winepunker sa...

Jag är själv helt såld på Szepsy, grymt vin med fullkomlig balans. De enda söta viner jag druckit i den klassen kommer från d'Yquem (och någon enstaka TBA från Tyskland), bättre år dessutom. Den seglade t.o.m. upp på årsbästa-listan, tror den blir svår att pilla ned från den pidestalen.

http://www.winepunk.net/WinePunk/10.html

Niklas Jörgensen sa...

Jag fick två Szepsy på Lux i vinpaketet. En torr och en söt. Den söta var som alltid strålande medan den torra var lite välhäftigt ekad för min smak.

Annars är det väl knappast någon diskussion vem som är kung av Toakji!

MVH

Niklas

PS. Jag gillar dina ärliga gissningar. Gissa tillräckligt många gånger på tokaji så måste väl fanskapet ändå snart komma ;-)

Vintresserad sa...

Det var första ggn jag provade en Szepsy, och första ggn en Tokaj av denna klass öht. Förstår att den hamnar på årsbästalistan. Har bara provat d'Yquem vid två tillfällen, och det kan nog vara i närheten kvalitetsmässigt (åtminstone i toppårgångar). Ändock finns ett visst motstånd mot att lägga över 1000 pix på 50 cl vin... fast det är ju en annan fråga. Och en d'Yq kostar ju flera ggr så mkt. MVH - Vintresserad