lördag 25 september 2010

2007 Mas de Boislauzon, Côtes du Rhône Villages

Mas de Boislauzon drivs av syskonen Daniel och Christine Chaussy och är belägen i norra delen av appellationen. De sköter gården mycket bra och på väg att övergå till ekologisk odling. Domänens toppvin Cuvée du Quet fick 100 RP hösten 2009 och har sedan dess varit rätt eftertraktad. Vi provade bla på Franska Vindagarna i oktober 2009 och gillade då den normala Cuvée Tradition bäst. Sedan har jag provat båda vinerna ett par gånger och Cuvée du Quet är ett otroligt häftigt vin, som i dagsläget behöver minst 8 timmars luftning.

Ikväll är det dags att prova den enklare 2007 Côtes du Rhône Villages. Den är gjord på 75% grenache, 15% carignan, 5%syrah och 5% mourvèdre, och bör därmed kunna likna en Ch9. Släpptes i augusti på SB, och det finns flaskor kvar. Verkar som att Södra-Rhone-2007-hypen lagt sig lite, vilket ju är rätt skönt. Vinet får en halvtimma i karaffen innan vi provar. Det är alldeles för lite ska det visa sig. Initialt är det inte så spännande, men efter ca 1,5 timmar börjar det lossna och vi får ett vin som jag skulle missta för en Ch9 vilken dag som helst. Färgen är mörkröd-lila och tät ända ut i kanten, doften är relativt stor och med typisk nollsjue-grenache-frukt, lite örtkryddor och lakrits. Smaken är rik och rätt fyllig, den fortsätter med lite grenache-kirsch, lagerblad och mer lakrits. Mycket gott för alla som gillar stilen. Vad skiljer då denna från Ch9?

Nu är jag ute på lite hal is (har inte druckit Mas de B - Ch9 på ett par månader) men jag vågar ändå påstå att Ch9 har mer struktur, mer ryggrad i tanninerna och den kommer att vara mer långlivad. Kvällen CdRV klarar säkert en del lagring, men bör nog drickas före 2015. En annan skillnad är att de 14,5% alkoholen känns mer i CdRV, den är lite eldigare och spretigare än jag minns Ch9. Sammanfattningsvis ett gott, ärligt och intressant vin, särskilt för den som vill låta sin 2007 Ch9 vila ett slag till.

1 kommentar:

John sa...

Håller inte riktigt med dig i de första två styckena. Jag hade stora förhoppningar men blev besviken på MdB CdRV-07 och kunde inte alls hitta kroppen eller släktskapet till Ch9-07. Det var vått och tunt. Ingen täthet eller struktur.

Tredje stycket stämmer mer överens med det jag kände. Det var spretigt. Och slutsatsen blev tyvärr att MdB CdRV 07 inte till fullo visar 07ornas potential i Södra Rhone.