lördag 18 september 2010

2003, Pajé, Roagna

Kvällens vin var ordentligt på tapeten när det släpptes i januari 2010. Många hyllade det som "årets Barbaresco", årets elegantaste 2003a från Piemonte" och tyckte att Luca Roagna verkligen lyckats, trots det varma året.

Vi korkar upp en stund innan servering, men karafferar inte. Häller små mängder i de stora kuporna. Roagna är en traditionalist och det märks. Färgen är perfekt Piemonte-Nebba: transparent men ändå fylligt röd med oranga reflexer. Doften är medelstor med många nyanser och toner av jordgubbar, violer, lakrits, blommor och annat trevligt. Den stora upplevelsen finns dock i smaken, efter dryga timmen i öppen flaska/glas, en perfekt balanserad nebba med skön frukt kompletterad med bra drag i de finpulvriga nebba-tanninerna och syran. En komplexitet värdig en renässansmålare med lite av tjära, lakrits, viol, hyacint (eller om det är pelargon... botanik är inte mitt gebit), röd bärfrukt och en härligt sammansatt avslutning med fin längd. Inte mycket mer man kan begära av en Barbaresco!


PS. Fler som smakat:
http://godavinare.blogspot.com/2010/03/2003-barbaresco-paje-roagna.html

http://miseenbouteille.blogspot.com/2009/11/2003-de-stora-fyndens-argang.html

DS.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Verkligen intressant läsa din kommentarer.
Jag köpte en sexpack i januari när vinet kom. Öppnade en flaska omgående. Enorma förväntningar efter blogghypen. Visst var det en bra barbaresco men lite besviken blev jag.
Efter att ha läst vad du skrev så är det dags för flaska nr 2 å det snaraste.

JC

Vintresserad sa...

Hej JC,
Höga förväntningar är kanske det värsta ett vin kan råka ut för. Alltför många gånger har jag korkat upp ett vin med tanken "åh, detta måste vara ett riktigt kanonvin..." för att sedan bli lite besviken. Det är ju trots allt bara jäst druvjuice. Även om vinskribenter (av olika slag) skriver att ett visst vin "stannar klockorna..." eller "vänder världen..." så är det fortfarande bara jäst druvjuice, en måltidsdryck som lämpligast intages tillsammans med familjen eller goda vänner eller både ock. Mao - öppna gärna en flaska, lufta gärna ganska ordentligt (karaff en timme är nog inte fel) och ha lagom förväntningar. Det kommer förhoppningsvis att smaka bra. Kommentera gärna hur du upplever vinet.