söndag 12 september 2010

2003 Ch Kirwan, Margaux

Vi avslutar helgen med ett annat vin jag varit och vänt på ett par gånger, men ikväll är det dags att dra korken ur 2003 Ch Kirwan, Margaux. Ni kan historien - medelmåttigt slott med bra förutsättningar får ny ägarbild, kallar in fantomkonsulten M. Rolland och uppryckningen börjar. Vi har druckit/provat en del Kirwan (olika årgångar mellan 1982 till 2004) men detta är faktiskt första 2003an. Vi har främst gillat de senare, modernare årgångarna. Kvällens vin är mörkt och tätt, nosen är öppen och tillgänglig med modern frukt (vinbär, björnbär och lite viol) samt en hel del mörk choklad och lite kafferost från faten. Smaken är rik och fyllig, nästan "mid-Atlantic" med samma komponenter som i doften. Det är ett rejält bygge, som faktiskt skulle kunna ha fått passera som en stramare Napa Cab. Det varma året avspeglas i en lite låg syra, men det ger också mycket fin drickbarhet redan idag. Håller säkert ihop flera år framöver, men uppsidan är inte så stor. A. gillar detta bättre än gårdagens lite spretigare 2004 Branaire som var lite mer läskande tack vare den högre syran. Jag gillar båda vinerna ungefär lika mycket (91). En bra vinhelg för en Bordeaux-tok.

3 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Sammanfattningen av 2003 versus 2004 kan sägas vara syrabrist kontra syra, fruktbomb kontra slankhet. Har testat en del av båda årgångarna och mest tyckt att 2003:orna varit klumpiga - t.ex. Pontet-Canet, Domaine de Chevalier, Gruaud-Larose, den sistnämnda dock i fullkommlig toppform just nu. 2004:orna får vila ett tag till. På tal om din förra post. Branaire-Ducru 1982 dricker fortfarande perfekt trots sina 28 år på nacken.

Vintresserad sa...

Hej Guran, intressant med fler intryck av 2003 och 2004. Jag har 2003or av Dom Chevalier och G-L; låter som det är dags att prova.

MVH - Vintresserad

Guran i vinkällaren sa...

Det tycker jag att du ska göra. Flera av de engelska vinprovarna som varit skeptiska till en del 2003:or har ändrat uppfattning och tycker att många viner är perfekta just nu. G-L kan du dekantera 30 - 60 min i förväg och gärna använda ett Riedelglas av Bordeauxtyp för skön upplevelse. Vinet är så bra att det är svårt att hålla fingrarna borta när väl första glaset är slut. Kommentera gärna på en post snart.