lördag 25 oktober 2008

Bordeaux 2005 – en första provsmakning


Vi är ganska nyfikna, så vi provar tre viner från Bordeaux 2005 som släpptes 15 oktober, även om det egentligen är alldeles för tidigt. Det blir:

  • Ch Maucaillou, Moulis
  • Ch Chasse-Spleen, Moulis
  • Ch Commanderie, St Emilion Grand Cru

Alla har fått goda, men inte “outstanding” betyg från olika proffsprovare. Vi har tidigare i höst druckit 2000 Ch Maucaillou med nöje.

Vi karafferar ca. 1 timme och den första doften ur karafferna är fin, en kompakt frukt med lite rostade fat, lovande! När vi sedan häller upp är färgen på vinerna närmast identiskt blå-purpur-röd och tät, men inte opak.

Vi börjar dofta på Ch Commanderie och får en bra, ung doft av mörk frukt och lite fat. Faten har klart tagit ett steg tillbaka jämfört med första intrycket ur karaffen. Ch Maucaillou har en liknande doft men lite kryddigare. Ch Chasse-Spleen däremot är mer sluten.

Ch Commanderie smakar som förväntat, tät och kompakt mörk frukt med lite mörk choklad och tydliga, men finmaskiga tanniner. Maucaillou likaså, mer kryddor men mindre choklad. Faktiskt även en aning längre smak. Ch Chasse-Spleen ger lite mer röd frukt och (ännu) tydligare syror. Sammanfattning dag 1 är att vinerna går att dricka till mat, men det kräver en tålighet för kompakt, lite sluten frukt, tydlig syra och tanniner som är ganska nära en ung Bandol (fast ändå elegantare). Dag 1 föredrar vi med en liten marginal Ch Maucaillou för sin frukt, kryddighet och längd.

Dag 2 har Ch Commanderie utvecklat den mörka chokladen och tanninerna är en aning snällare och därmed en gnutta bättre. Vi tror att samtliga viner har en god framtid, och sannolikt smakar bäst någonstans mellan 2011 och 2020. Motsvarar då dessa viner förväntningarna på 2005? Det är en bra fråga, som får ett ”delvis” till svar: de är utan tvekan långlivade tack vare kombinationen av kraft, syra och tanniner (även alkoholhalten är hög för att vara Bordeaux, 13.0 – 14.5 %). Tanninerna är även rätt så finmaskiga. Men vi skulle nog ändå föredra en hyggligt mogen 2001 idag och ett par år framöver.

2 kommentarer:

Niklas J sa...

Buh! Tjuvstart ;-)

Vintresserad sa...

Jamen någon måste ju börja :-)