fredag 31 oktober 2008

2004 Domaine Leon Barral, Cuvee Jadis


F&V har redan skrivit många kB om Domaine Leon Barral, och på måndag släpps årgång 2005 av Cuvee Jadis (som är mellan-syskonet om vi förstått det hela rätt) så vi tyckte det var roligt att prova 2004. ”Same procedure as last wine...” dvs korken ur ca en timme i förväg och ned i karaffen. Första doften är verkligt fin, innehållsrik och lovande. Vi är nyfikna så det blir direkt en liten slatt i glaset under matlagningen. Barnen och A. stojar runt i diverse Halloween-utstyrslar, medan vintresserad får vara den tråkige kontorsarbetaren som faktiskt en kort stund får leka prins! Och laga mat. Det blir en Osso-Bucco-inspirerad gryta med pasta till, relativt barnvänligt var tanken men de äter mest pastan. Tillbaka till väsentligheterna, vinets färg är klart röd med lite purpur-stick, doften är stor, öppen och inbjudande från start. Till att börja med hittar vi mest röd fin frukt, lakrits och garrigue. Mmmm, det är själva definitionen av hur södra Frankrike doftar! Efter lite längre tid i karaff och glas framträder en tydlig, söt kirsch, mandelmassa samt Herbes de Provence. Smaken följer doften fint, den är verkligt slank och läskande, med en hög, bra syra. Tanninerna finns där, men snyggt i bakgrunden. Allt i en positiv balans.
Passar förträffligt till maten som innehåller en del syra (vin och citron). A. tycker att vinet är jättegott och lite ovanligt. Finns det då ingenting att anmärka på? Tja, hade vinet kostat det dubbla (dvs ca 400 SEK) så hade vi nog sagt att det är en gnutta eldigt, och kanske kunde varit lite längre, men för ca 200 SEK är det helt enkelt otroligt bra! Dessutom har vinet den där svårgripbara ”vill-dricka-mera-för-att-det-är-så-gott-och-intressant-känslan” som ibland infinner sig. Det blir nog några flaskor 2005 på måndag om man får tag på dem...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Privatimport är lösningen - en låda med 12 har du hemma inom cirka tre veckor - årgång 2005 är ännu bättre än 2004 - faktiskt är detta Leon Barrals bästa vin!

Finare Vinare sa...

Precis så har vi gjort. SB mailade nyligen prissvar. Den nya rutinen är att man printar det och går till butiken där man numera måste betala 30% i förskott. Det är ju iofs inget problem, men förut räckte det med att svara ja på telefon för att beställningen skulle effektueras
(åtminstone om man var stamkund i butiken).

Enda problemet med att privatimportera en låda är att kvantiteten kommer att visa sig vara för liten. Tänk på detta vid beställning ;-)

Vintresserad sa...

Privatimport var ordet sa Bull :-)

Anonym sa...

Tja, man kanske skulle ha privatimporterat. Det fåtal flaskor som fanns på SB i Nordstan var ju slut när jag var förbi på lunchen trots att de kvoterats till max 2 flaskor/person i morse...
F&V får sluta blogga om Barrals viner så att de inte försvinner så rasande snabbt hela tiden!
Jag hoppas att det går att beställa från depån imorgon. Idag gick det iallafall inte att göra enligt SB:s rutiner...
/Fredrik

Vintresserad sa...

Hade ingen möjlighet att åka till Passagen / Regeringsgatan idag heller så även jag hoppas på möjlighet att beställa några flaskor imorgon. Låt oss hoppas att de allra ivrigaste redan varit framme.

Anonym sa...

När jag var på SB i Nordstan hade de 59st kvar på Regeringsgatan så vi kanske är mer "Barralkåta" på Sveriges framsida?
/Fredrik

Claes sa...

Köpte några flaskor 2005 i måndags och kunde inte hålla mig utan det öppnades en på kvällen till en rustik sydfransk gryta.

Musar var den första tanken. Man vet aldrig riktigt då om det är lovande eller oroande. Bestämde mig för att det var lovande..

Men inledningsvis var vinet mycket rörigt om man kan använda det uttrycket om ett vin. Mängder med druv- och ursprungstypiska dofter och smaker uppblandade men ingen riktig ordning på ekipaget. Allteftersom vinet stabiliserades förstärktes rejält med Brett-toner som efter ett par timmar i karaff övergick i den brända pälssmaken som gör vinet närmast odrickbart.

Klar besvikelse. Tyvärr.

Vintresserad sa...

Claes: Det var tråkigt att läsa. Kanske läge att returnera till SB? Jag har beställt ett antal flaskor, men inte hunnit hämta ut än. Har för mig att "MMM-Vin" köpt några Barral av årgång 2002 i Danmark och haft ungefär samma upplevelse, medan F&V druckit ganska många flaskor utan den upplevelsen. Det kanske beror på nära noll svavel... och därmed större risk för att individuella flaskor inte är bra, annars har jag ingen förklaring. F&V; ngn kommentar?

Finare Vinare sa...

Vi har provat några flaskor av 2005 Jadis, dels i juni dels i veckan. Precis som med 2005 Tradition vinner vinet starkt på kontakt med luften. Initialt efter öppnandet finns ett reduktivt stink som kan beskrivas som kloakliknande. Det vädras dock ut rätt snabbt. Lite rörigt i början kan vi hålla med om.
Vår slutsats är att Jadis varit som allra bäst efter ett dygn i öppen flaska. Då får man mest intensiv frukt, röd äppelmust, järn och salmiak/knallpulver. Vinet är helt klart både säreget och funky - något av en vattendelare. Vi kan gott förstå om det inte gillas av alla...

Vintresserad sa...

F&V: Tack för supersnabb respons!

Claes: Då har du lite mer beslutsunderlag för en evt. retur till SB.

Claes sa...

Jag hade nog redan bestämt mig för att behålla de flaskor jag har kvar och ge dem några år. Erfarenheten med Musar säger mig att Brett är värre att stå ut med i unga viner än i åldrade.
Kanske ska låta F&Vs råd om en dygnsluftning få en chans också.