fredag 18 januari 2008

Yering Station Shiraz Viogner Reserve 2005


Kvällens vin är en ung, australiensisk "Cote Rotie wannabe", prestige cuveen "Reserve" från det utmärkta året 2005 av Yering Stations Shiraz 95% och Viogner 5%. Lagrat 14 månader på fransk ek. Färgen är djupt röd med drag av purpur. Efter en knapp timme i karaff och glas med stor kropp och smal öppning får vi en djup, god, stor doft av shiraz och fin (dyr) ekbehandling. Hade det varit en blindprovning hade jag gissat på en Syrah från Californien. Lite lakrits och viol i doften hittar vi också, kanske även lite rått kött, charkuterier.


Smaken är lång, djup, god med förvånansvärt mjuka (fina?) tanniner. En liten kryddbod finns i både doft och smak. Producenten rekommenderar lagring i minst 5 år och vinet ska "drink well at least 15 years from release" dvs tom 2021. Jag skulle nog inte lagra så länge, men det får framtiden utvisa!


PS. Till F&V - Är vinet syltigt? Nej, det tycker jag inte. Men heller inte alls så stramt som ett motvarande ungt vin från Rhone. DS

1 kommentar:

finare & vinare sa...

Vad kul att du börjat det nya året med att skriva om vin! Vi bokmärker din sida. Vinet låter läckert och vi ska absolut försöka att få smaka på det...vad det möjligen kan likna om femton-tjugo år kan du läsa i vår post idag;-)