tisdag 15 januari 2008

Ridge Santa Cruz Mountain 2004 och Caronne St Gemme 1996


Helgen bjöd på två goda viner som dracks över flera kvällar. Först öppnade vi Ridge Santa Cruz Mountains 2004 (SB 99649 299 SEK) blandning av 51 % CabSauv, 47% Merlot, 1% PetVerdot och 1% CabFranc. Vinet är egentligen för ungt att dricka nu, men vi var nyfikna. Färgen är djupröd, med lite dragning åt purpur. Doften är stor, mörkfruktig, ekig och ganska "cabbig" utan att bli svartvinbärssaft. Smaken är lite stramare och mer knuten än doften. Sammanfattning kväll1: Mkt gott, men har nog mer att ge.


Kväll2 öppnar vi Ch Caronne Ste Gemme, Haut-Medoc 1996. 65% CS, 33% Merlot och 2% PetVerdot. Ett vin som i flera år varit både "färg och prim-markerat" i Hugh Johnsons Pocket Guide. Ligger ganska nära St Julien. En bra och relativt billig Cru Bourgeois (köpt i UK för ca 11 GBP, senare årgångar har jag sett i DK för under 180 DKK). Färgen är röd med tydliga tegelinslag. Doften är jättegod för den (som vi) som gillar mogen Bordeaux: stor, komplex, lite svamp, läder och starkvinston. Den som letar hittar lite blyerts och svartvinbär och kanske ngt ceder. Smaken är som doften, ganska lång, mogen, komplex, mjuk. Tanninerna är sammetsmjuka. Mums!


Kväll2 är Ridge SC ett nummer bättre. Även glasen påverkar - nu har vi Orrefors Difference Primeur och den smala öppningen gör att dofterna verkligen fokuseras. Mkt gott!


Kväll3 har Caronne Ste Gemme tappat lite (som väntat) men är fortfarande fullt drickbart. Ridge SC är fortfarande mkt gott och vi föredrar den kväll3.


Sammanfattning: Inte på ngt sätt en rättvis jämförelse (utom möjligen druvblandningen som är likartad), men två mkt goda viner där det är dags att dricka ur Caronne Ste Gemme medan Ridge Santa Cruz får ett par år i källaren.

Inga kommentarer: