söndag 20 januari 2008

Hautes-Côtes-de Nuits 2003 - Remoriquet


Helgens tredje vin är från Bourgogne, inte direkt våra hemtrakter även om en resa förde oss dit för sådär 14 år sedan. Beaune är (var iallafall) en trevlig stad med många bra restauranter mm. Vägen upp till Dijon är mycket trevlig "cellar door hunting". Vinerna från den resan är slut sedan länge, och sedan dess har jag oftast blivit besviken på Bourgogne, källaren innehåller bara enstaka flaskor. På en stor mäss-provning i höstas fick vi prova ett par riktigt goda Gevrey-Chambertin, men de var prisklass 500+ och det är inte direkt viner för varje vecka.

Så anlände Tryffelsvinens nyhetsmail med tips om en bra och prisvärd Bourgogne som "bara" var klassad "Hautes Cotes Nuits" - dvs inte ens med bynamnet. Dessa kan vara de viner med bäst pris/prestanda (om man har tur och en bra producent). Så vi chansade. Resultat är ett vin med relativt bra röd, klar färg. Doften är medelstor och relativt generös för en så enkel Bourgogne. I smak och doft finns flera klassiska Pinot-toner: Hallon, lite balanserade fat, lite kryddor och en relativt rik, fyllig, generös (i motsats till snipigt syrlig) smak. Längden är mer än godkänd givet ursprung och pris. Inte dumt alls! Inget vin som förändrar världen, men som sagt, mer än godkänd Bourgogne för sina pengar (175 SEK/butelj). Jag har dock inte provat SB standardbourgogner på länge, men mitt minne är att de är enklare, tråkigare och allt som oftast just snipiga.

Maten då kanske ngn undrar? En trevlig nötgryta med lite lök, fänkål, annat grönt, fond och några uns apelsin och saffran. Vinet matchade fint.

Sammanfattning: Yering Station Reserve Shiraz-Viogner var helgens klart mest imponerande vin, men de andra var båda mycket goda viner till maten.

Inga kommentarer: