lördag 10 december 2011

2005 Croix de Beaucaillou

Nio dagars luftvägsinfektion med en trekejsarhosta håller familjen vaken om nätterna och sänker humöret under nollpunkten.  För att hitta en liten ljuspunkt i tillvaron handlar A. lite fin rostas och ett set för chokladfondue som blivit barnens favoritefterrätt. Jag vandrar håglöst ut i förrådet och rotar lite planlöst, hittar en 2005 Croix de Beaucaillou från favoritkommunen Saint-Julien som kanske kan pigga upp. Det är andravinet från (det numer überdyra) super-second Ch. Ducru-Beaucaillou. Vinet hälls upp 30 min innan vi börjar prova för att få lite luft. Vinet levererar fint med en tät mörkröd färg, en bra och rätt komplex doft (svarta vinbär, espresso) och smaken håller ihop väl med söt, mörk körsbärsfrukt mitt i de lyxiga espresso och mörk-chokladiga faten. Ett gott matvin som gör ett utmärkt jobb att spjälka nötkött. Två mindre invändningar:
1) blint hade jag nog satt detta i Bolgheri eller Toskana, det är mao inte så ursprungstypiskt;
2) vi upplever att vinet är rätt välbalanserat, men det lutar betänkligt åt "fat och överextraktionshållet" snarare än elegant-frukt-hållet... och det är alltid ett frågetecken i vår bok.

Vi får se hur det vecklar ut sig, har ett par flaskor kvar som det kan vara lagom att ta en per år framöver.

Andra som smakat:
http://frankofilen.blogspot.com/2011/05/2005-la-croix-de-beaucaillou.html

2 kommentarer:

Håkan sa...

Redan och tullar på 05orna! Jag låter nog mina 05or ligga några år till. Ja Ducru B. är ett förlorat vin även andravinet har blivit väl kostsamt numera. Vem köper?

Vintresserad sa...

Hej Håkan, priset på förstavinet ligger väl i 100-200 EUR/flaska nuförtiden - och det är ju ganska högt (tycker jag). Antar att det ändå säljer en del på goda omdömen från Parker. Andravinet (Croix) verkar gå att finns för 25-30 EUR - och det tycker jag nog är rätt OK, så länge det är en rimligt god årgång. Har för mig att jag gav ca 270-280 SEK för 2005orna. Visst kan man låta dessa ligga något/några år till - men roligt att prova nu tyckte vi. MVH - Vintresserad