lördag 26 november 2011

2002 Haut-Batailley

Efter två veckor på en diet av omväxling mellan kall Singha och kall Chang är suget efter gott, riktigt vin stort så vi trotsar jetlag och diverse krämpor och hugger en klassiker från Pauillac för att återställa vätskebalansen. Familjesemester i Thailand är varmt och skönt, men inget för vinnörden... evt. kommer ett inlägg om de fåtaliga avbrotten i öl&thaimat på stranden.

Kvällens vin är verkligen ett klassiskt vänstra-strandenvin: tät rödsvart färg, tillgänglig och Pauillac-typisk doft med utvecklade svartavinbär och blyertspenna, en relativt komplex smak med mörka bär, lite kafferost, mörk chokladkola, piptobak och en aning skal/druvkärne-beska (som ändå bidrar positivt till helheten). Komponenterna som avslöjar året är de milda tanninerna och en aning grönhet. Drickbarhet och matvänlighet är utmärkta idag. Haut-Batailley känns lite grand som en "over-achieving underdog", det passar oss mycket bra. Ska bli roligt att smaka 2010orna bortåt 2018 eller nåt.

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Efter att ha arbetat mig genom halva lådan av 2002:an kan jag bara hålla med dig i dina noteringar. Jag tror att vinet passar bäst att dricka ungt (6-12 år) förutom större årgångar som t.ex. 2005. Du kanske inte skall vänta allför länge med 2001:an - prova och jämför med 2002:an. Årgång 2002 i Pauillac är förresten bra mycket bättre än andra områden i Bordeaux så det kan löna sig att köpa från denna "billiga" årgång om du hittar andra viner.