söndag 2 oktober 2011

2005 Beauroy, JM Brocard

Söndagens fiskgryta får sällskap av 2005 Chablis 1er Cru Beauroy från JM Brocard. Vi får en härlig, nästan mässingsgul färg, en medelstor Chablis-doft med viss utveckling och en riktigt skön smak med massor av mineral och skaldjur, riktigt bra intensitet i frukten och en lång smak med fina syror (mogen citrus). Balans och fräschör idag (skruvkork!) och säkert i flera år till, även om vi tycker det smakar bra nära zenit idag. Sex års utveckling känns ganska lagom för 1er Cru Chablis, eller vad tycker ni?

4 kommentarer:

Gout sa...

Jag provade själv 04:an för en tid se'n. Kalas även den, men jag väntar gärna några år till. Jag tror den har mer att ge.

Vintresserad sa...

Vore intressant att höra om ngn provat 2002 nyligen? Vi drack ett par 2002 av "lillebror" Dom St Claire VV för ett par år sedan (och även lillkusinen Domaine de la Boissonneuse) och de brukar smaka utmärkt med en 5-7 års lagring. Faktum är att de verkar kosta lika mkt som Beauroy - 159 SEK. Vore kul att prova en trio 2008or (som ju också är en bra Chablis-årgång) sådär 2013-2014.

Vintresserad sa...

Korrigering: Dom St Claire VV kostar numer 169 kr, och alla verkar vara 2009 - som jag gissar blir rätt bra men lite snabbare utvecklingskurva och kanske inte samma syra&mineral? Ngn som provat?

Vintresserad sa...

Av en händelse blev det en 2009 Beauroy ikväll. Frukten är minst lika bra som 2005, men syran är lägre - så 2009an är ett vin för konsumtion inom de närmaste 1-4 åren skulle jag gissa.