lördag 22 oktober 2011

2006 Pure vs. Old Bastard

Gamla vännerna J, R och Vintresserad brukar ses ett par gånger per år, ibland med familjerna och ibland bara "Kungholms-grabbarna" på krogen. Denna kväll hade vi bokat bord, mat och vin på Rue Pont Nouveau (som tyvärr snart skall stänga) och vi ville därför hjälpa till med både omsättning och vinkällare den sista tiden. Det blev en synnerligen välsmakande trerätters och en duell mellan två tunga kanoner från 2006: Pure (Domain Barroche:s toppvin på 100% Grenache från gamla stockar) och Kaeslers "Old Bastard" likaledes från mycket gamla stockar (planterade i slutet på 1800-talet) men här är druvan Shiraz. Båda vinerna får en stund i snygga karaffer, fint hanterade av vänliga och proffsiga Clara. Old Bastard inleder klart bäst med en sällsam kombination av tät, rik och intensiv Syrah-frukt, faktiskt direkt slösande rik. Samtidigt är vinet väl balanserat och nästan elegant trots sin intensitet. Fenomenalt gott och hedonistiskt! Smakar väldigt bra till "Angus Beef" med tillbehör. Pure är inledningsvis lite knepig med en doft som varken J eller R riktigt gillar ("det doftar som en gammal, instängd plastbåt med torkande gummislangar...") så illa tycker väl inte jag att det är, men denna karaff behöver tid. Kvällen lider och samtalet är mycket uppsluppet och maten börjar så småningom ta slut - då lägger Pure i ett par växlar till och både doftar och smakar mycket bättre. Vi får nu en mörk hallon-kirschig-Grenache-frukt inlindad i tät sötlakrits och garrigue. Pure är nu en komplexare vinupplevelse, medan Old Bastard är lite mer uppenbart hedonistisk. Båda vinerna har en sällsynt täthet och längd (utan tvekan 94-95 poäng), och tillsammans med den alldeles ovanligt utsökta maten blir det hela en minnesvärd gastronomisk upplevelse!

2 kommentarer:

Henrik sa...

Intressant. Pure 2006, strax efter den släppts, var bland de absolut bästa dofter jag någonsin träffat på.
Låter ändå som om den, vilket jag misstänkt ända sedan första daten, har mycket att vinna på vila ett tag till.
När stänger krogen förresten - finns det fler kul grejer de behöver hjälp att sätta sprätt på?

Vintresserad sa...

Henrik, jag provade 2006 Pure i jan 2010 - och gillade den då, men jag tror det är en klassisk fråga om att antingen dricka den ung på frukten, eller lagra ngt år till (hösten 2012 känns bra). Däremot är jag osäker på vad som händer bortåt 2020... jag ska nog öppna en nästa höst... senast.
Krogen stänger 28/10 - så det är bara en knapp vecka kvar. Vi tog sista flaskan Pure, det fanns en Old Bastard kvar, och lite annat kul - men naturligt nog inga jättemängder. MVH - Vintresserad