onsdag 1 juni 2011

2007 Gratena

På flera ställen kan man läsa att 2007 Gratena är ett (ovanligt) fynd, vin som smakar riktig Chianti och ändå bara kostar 79 kr. På väg hem från jobbet plockar vi upp en flaska för att prova. Kvällsmaten är de barnvänliga pannbiffarna med pasta, som denna gång får sällskap av lite citron och gröna bönor - borde passa fint till en vardagschianti.

Vi häller även varsitt litet glas med 2007an av Vaticans CdR - som "under 100 kr referens". Om vi börjar med det vinet så är det Grenache-kirschigt, med fänkål, lakrits och en lagom snygg bitterhet och tanniner. Gott, men inte lika bra som när det släpptes och frukten var mer "in-your-face". Särskilt när minnet av Philippe Gimels Saint Jean de Barroux Grenache-arketyp häromkvällen lockas fram.

2007 Gratena bör förstås kylas, i sommarvärmen med 25 grader inomhus bör den tas ned emot 16-17 grader, kanske tom 15, samt ges en halvtimmes luftning eller så. Då framträder ett trevligt, odiskutabelt italienskt vin med lite röda, lätta bäriga surkörsbär, tomatpure, en gnutta köttbuljong, och friska syror. Blint hade jag förmodligen satt detta i Barbaresco - skulle vara kul att hälla i parallella glas med Produttoris normale från 2007. Den rödlätta frukten är kanske ett kännetecken snarare på skörd i rätt tid, och inga nya ekfat, än Chianti. Men gott och sannerligen faktiskt ett fynd på SB - hade det kostat 65 DKK hos "den där halvdanska italienaren" så hade (ännu) flera digitala tryckpressar gått varma.

Fler intryck:
http://terroiristen.blogspot.com/2011/05/wow-wow-liksom-2007-chianti-gratena.html 

http://dricks.taffel.se/taffel/2011/05/20/pa-tok-for-billigt/

https://ohmansmatovin.wordpress.com/2011/05/22/fyndig-chianti/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Barbaresco? Mjaa, ganska solklar Chianti dock lite tunn i mitten men för sina pengar helt ok. Tycker dock inte det är ett huuurrrraaaa som alla verkar tycka just nu. Prisvärt ja men inte mycket mer.

P.

Italienska viner sa...

Gratena 2007 var bra, en ärlig och rak chianti. Angående digitala tryckpressar och halvdanska vinhandlare så måste jag nog inflika att det finns en hel del karaktärsfulla alternativ hos nämnda "vinaio". Att sedan glädjeruset bubblar över när det dyker upp ett eller annat kap inom räckhåll är en annan sak.

/Patrik

Vintresserad sa...

@P. Det är kanske att ta i att skriva "blint... Barbaresco" - men jag upplevde faktiskt vissa likheter, men visst är det en "solklar Chianti".

@Patrik, visst finns det många fler karaktärsfulla och intressanta alternativ i Carlos ugemail. Det är bara roligt när det dyker upp iallafall ETT intressant vin för under 100 kr på Systemet. Som dessutom är inom räckhåll för hela Svea rikes avlånga land.

Trevlig helg! önskar Vintresserad