lördag 15 januari 2011

Blandade WF nyheter

Häromdagen ringer vinkompis R. och undrar om jag vill ha några restflaskor från Winefinders journalistprovning och prova? Det var inte särskilt jobbigt att acceptera, så jag får ett halvdussin flaskor med mig hem till vännerna P&I på fredagsmiddag att prova. Det var ett tag sedan vi sågs ordentligt, barnen har växt och det är väldigt trevligt att bara ses, prata, dricka lite goda viner och äta alldeles utmärkt god helstekt supermör ryggbiff. Jag försöker ändå ha lite ordning på provandet och gör några korta anteckningar. Alla vinerna är bra (trots att de öppnats någon dag tidigare). Vi inleder med Bründlmayers standard GV i ena glaset (ej från WF, 2009 tror jag): den är mycket ungdomligt syrarik med fina gråpäron och god! Sedan "2009 The Agnes" en chardonnay från firman Crystallum, som handlat druvor från svala lägen i Western Cape. Vinet är ganska modernt i stilen och med en tydlig, men balanserad ekhantering. Det är mycket stor skillnad mellan den slanka, pigga och syrliga GVn och den fylligare, ekigare och fruktigare Chardonnayen. Alla runt bordet gillar båda, och The Agnes är ovanligt välbalanserad.

Sedan kör vi två par röda: en Bdx och en sydfransos i varje par. Kanske hade varit bättre att ta de två Bdx i ett par... men nu blev det inte så.


2005 Ch Rouziers, Montagne St Emilion

Röd färg, öppen och utvecklad doft, riktigt bra. Hallon, anis och lite undervegetation i smaken. Känns ganska typisk högra stranden (65% Merlot om jag minns rätt). Inte tung utan utmärkt balans, perfekt och typiskt matvin och bruks-Bordeaux. Drickes nu och inom ett par år skulle jag tro.


2007 Gerard Bertrand La Forge, Corbieres-Boutenac

Gjort på 50 % Carignan och 50 % Syrah från den lilla vingården La Forge med gamla rankor, och ganska modern teknik och nya fat. Ett imponerande vin, med riktigt tät mörkröd färg, en innehållsrik doft med mörka bär, mörka plommon och lite kirsch, smaken är rik och vi upplever den som modern med sin kombination av fyllig mörkbärfrukt, mörk choklad och mjuka tanniner. Gott, men ändå inget vi riktigt går igång på.


Fler som nyligen provat:
http://rhonarna.blogspot.com/2011/01/2007-gerard-bertrand-la-forge.html
Finns även i BS 72250.

Nästa röda par ut är:

2005 Ch La Bonnelle, StEmilion Grand Cru

Vinet kommer från kommunen St Pey d'Armens öster om St Emilion, vingården är på 13 hektar och vinfieras traditionellt. Tätare färg och fylligare än kusinen från bergen, plommon, mandelmassa, lakrits och en aning medicinalton. God, relativt modern StEmilion som går fint att dricka idag och sannolikt flera år framåt.

2007 Domaine le Sang des Cailloux, Cuvée Lopy, Vacqueyras

75% Grenache från gamla (mer än 65 år) rankor och 25% Syrah. Skön röd färg, suveränt god och balanserad där Grenache bidrar med frukt och yppighet och Syrah med tyngd och struktur. Lite mandelmassa och kirsch. Utmärkt att dricka nu och säkert även om ett par år. Den flaska som tar slut först.

Stort tack till P&I för en supertrevlig kväll och till R. för vinerna!

Inga kommentarer: