tisdag 4 januari 2011

Avslutning på 2010

Julhelgen tillbringades hos svåger och svägerska i Schweiz, tyvärr följde även förkylningsviruset med dit. Ett par intressanta viner blev det iallafall - en mogen Barolo från 1991 inköpt hos lokal vinhandel för rimliga 25 CHF (ca 175 SEK), en 2005 Ch Fonreaud, Listrac också till rimliga 20 CHF (ca 140 SEK) smakade som den bör - bra, lite tight struktur och ändå rätt fruktdriven och modern stil. Provade även en vit Petite Arvine, som var helt OK till raclette, men kanske inget jag kommer att privatimportera i mängd. Väl hemma i Sverige blev det bla en av farfars favorit-bruks-Bordeauxer 2005 Ch Le Doyenne (tack till Gabriel på Bristly) som vi tycker levererar riktigt bra nu och klart mer än sin modesta prislapp.

Nyårafton firades på hemmaplan med gäster och barn, trevligt och bitvis "ett himla liv" med 8 barn. De vuxna lyckades bidrog även till ljudvolymen bla hjälpta av: Camille Savés Cuvee Prestige - rik, krämig och mogen champagne som tog slut fort. En NV Guy Charlemagne Blanc de Blanc fick rycka ut, den är stramare, med högre syra och kanske lite elegantare. Till förrätten en 2007 Bourgogne Blanc, Cuvee Saint-Vincent ifrån negocianten Vincent Girardin smakade utmärkt med bra tryck i frukten, mineral och välbalanserade (men närvarande) ekfat.

Till varmrätten blev det en 2000 Haut-Bages Liberal, Pauillac: riktigt snygg, lagom slank och elegant cassisfrukt och blyertspenna. Bra längd och utmärkt balans. Viss utveckling idag, smakar säkert inte sämre om ett år eller två. Tog slut först. Även en 2003 Vasse Felix Heytesbury, Margaret River fanns på bordet med yppigare och sötare frukt. När mer Bordeaux efterfrågades så korkade jag upp en 2004 Ch Potensac, Medoc. Här fick vi än mer tyngd i frukten, lite lakrits, men inte samma elegans som 2000 HBL. En 2005 Ch Cantegril, Sauternes fick avsluta vinerna med persikor, karamell och viss utveckling. En alltigenom god avslutning på 2010!

Inga kommentarer: