torsdag 28 oktober 2010

Bordeaux ala Jean Guyon

Importören Bibendum ordnar en provning främst för vinklubbarna AuZone och CVP med M. Jean Guyon, en entreprenör i inrednings- och fastighetsbranchen som älskar vin och därför köpte sina första 2 ha 1990. Idag är egendomen Rollan de By i norra Medoc (Begadan) omkring 90 ha och han producerar ca 500 000 flaskor årligen, varav ca 350 000 Rollan de By. Han gillar Merlot - så alla vinerna innehåller 65-70% Merlot, och sedan ungefär lika delar CabSauv och CabFranc och en del Petit Verdot för att öka komplexiteten. 12 månader (18 för prestige-cuveén Haut-Condissas) på nya franska fat. Noggrannt arbete i vingård, men inga extremlåga skördeuttag (han är uppenbart även en god affärsman). Vinerna får genomgående goda betyg av tex Grand Jury European (GJE, med allas vår Andreas L.) M. Guyon vill göra viner som är njutbara relativt unga, men som klarar en del lagring. Sympatiskt nog är det ändå årgångarna 2000-2005 som vi provar.

Vi inleder med:
2002 Tour Seran som har en mycket utvecklad näsa med tobak, lite blyertspenna, kafferost och läder. En klart bra, relativt fyllig smak med balans, om än inte så väldigt lång. 2002 var ju ett svårt år, och detta vin är klart bättre än väntat. M. Guyon förklarar med att det handlade om att våga vänta med Merlot-skörden tills druvorna faktiskt mognat.

2004 Rollan de By
Har lite mer struktur och tryck i frukten, bättre längd och elegans, men inte samma uttrycksfulla näsa. Inte heller lika mycket Bordeaux! Gott hursomhelst.

2005 Rollan de By
Har ännu mer av det som 2004an har, framförallt tanninstruktur, och är även ganska knutet i dagsläget, framtidspotentialen är dock fin.

Sedan övergår vi till Haut-Condissas-flighten:

2000
Mycket bra med utveckling och en skön, nästan söt kärna av frukt. Mycket bra balans och harmoni idag (bäst idag). Detta vin skulle man lätt kunna ha en låda av...

2001
Också riktigt bra med en lite slankare balans, ändå ett rikt, fylligt vin med begynnande mognad och komplexitet.

2003
Lite annorlunda pga det varma året med lite sötare, tillgängligare frukt. Mycket fyllig och lättgillad.

2005
Faktiskt upplever jag denna som mer tillgänglig än Rollan de By 2005 idag. Vinet har en tät kärna av svartvinsbärfrukt och mörka (Merlot)-plommon. Strukturen är alldeles utmärkt, detta kommer att bli kalasgott.

Jaha, inga invändningar undrar då någon? Jo, främst två:
a) Jag upplever att vinerna kanske är lite väl polerade och moderna. De är väldigt goda, men har kanske inte den tydligaste Bordeaux-identiteten.
b) Haut-Condissas kostar ca 700 kr flaskan i Sverige. Det finns faktiskt en del annan Bordeaux (och tex Napa Cab som ligger rätt nära att jämföra med) för de pengarna, tex får man hyfsade årgångar av Pontet-Canet, Leoville-Poyferre, Montrose (knappt) eller Lynch-Bages för liknande pengar. Eller en Forman från Napa. Importören berättar att hon provat Haut-Condissas blint mot diverse storheter som Haut-Brion mfl och svårligen lyckas identifera vilket vin som är vilket. I det perspektivet är förstås 700 kr inte så farligt. I min vinekonomi är det dock fortfarande ett ganska sällsynt inslag.

Slutligen stort tack till M.Guyon, Bibendum och Lena T för mycket trevlig och god provning!

PS. Fler intryck här:
http://auzine.wordpress.com/2010/10/27/provning-med-jean-guyon/
DS

1 kommentar:

Mr J sa...

Jag hade nog blint satt -05 Rollan de By i Toscana. Riktigt tät och körsbärsfruktig, men den kanske inte riktigt skriker Bordeaux.