fredag 15 oktober 2010

2004 Zonchera, Ceretto, Barolo

Kvällens vin är Cerettos standard-Barolo, gjord på köpta druvor verkr det som (min italienska lämnar en del övrigt att önska...). Året är utmärkta 2004, men frågan är om vi har hittat en bra utvecklingspunkt hos vinet? Flera bedömar på nätet säger "early drinking..." skulle vi redan druckit detta? Eller är det i en liten tunnel? Eller... karaffen får luftas och sköljas med en liten skvätt vin. Sedan i glasen. Färgen är verkligen grann och inbjudande med en tät (men transparent) rubinröd kärna som övergår i en lite glesare kant i orange-brunt. Doften blir knappt medelstor efter dryga två timmar i öppnad flaska och karaff åtminstone en timme. Den är ändå rätt bra med fin komplexitet och nebba-karaktär av rosor, nypon, och lite jordgubbar. Det är mer drag i smaken med precis lagom grepp i tanninerna och en skön komplex smak med lite söt frukt i mitten (katrinplommon, jordgubbar, nypon), fin balans och i avslutningen lite kafferost (barriquer läste jag någonstans... någon som vet?) och det där avslutande snörpet från nebba-tanninerna. Vi gillar vinet, men någonstans i bakhuvudet så kan man inte låta bli att tänka att man borde få lite mer Piemonte-nebba-magi för dryga 300 SEK... eller hur?

Som vanligt välskrivna noteringar här:
http://vinare.blogspot.com/2009/06/2004-ceretto-barolo-zonchera.html

Inga kommentarer: